Erişilebilirlik

Türkiye '24 Nisan Açıklamasına' Karşı Çıktı


Başkan Barack Obama'nın Amerika'daki 24 Nisan Ermeni Anma Günü'nde yaptığı yazılı açıklamaya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tepki gösterdi.

Sofya'da bir açıklama yapan Gül, 1915 - 1923 yılları arasında yübinlerce Türk ve Müslüman'ın da öldüğünü hatırlattı. Obama'nın mesajında sadece Ermeni ölümlerinden bahsediliyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayınladı ve "Sözkonusu açıklamada yer alan bazı ifadeleri ve 1915 olaylarıyla ilgili tarih yorumunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi. Bakanlık, 1915 olaylarında yüz binlerce Türkün de hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi: "Türk ve Ermeni uluslarının ortak tarihleri ancak tarafsız ve bilimsel verilerle incelenebilir ve değerlendirmeler tarihçiler tarafından bunun ışığında yapılabilir. Biz Türk-Ermeni diyalogunun tarihsel boyutunu bu anlayışla destekliyoruz."

Türkiye, Başkan Obama'nın, açıklamasında Türkiye - Ermenistan ilişkilerine vurgu yapmasını ise memnunlukla karşıladı.

Obama, 24 Nisan mesajında, seçim kampanyası sırasında söz vermesine rağmen Türkiye'nin hassasiyetini gözönüne alarak "soykırım" sözcüğünü kullanmadı. Obama, bunun yerine Ermenice "büyük felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı. 1915 yılında meydana gelen olayları katliam olarak nitelendiren Obama bu konuda kendi kişisel görüşünün değişmediğini ve tarihi gerçeklerin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Washington'daki Amerika Türk Koalisyonu yayınladığı bildiride, Ermeni lobilerinin 'soykırım' bakısına direnen Başkan Obama'ya teşekkür etti, ancak o dönemde Ermeni ayaklanmasında hayatını kabeden Müslümanlardan sözedilmemesini eleştirdi.

Amerika Türk Koalisyonu, Amerikan Kongresi'nin de Obama'yı örnek almasını istedi. Temsilciler Meclisi'nde Mart ayında sunulan bir Ermeni soykırımı tasarısı görüşülmeyi bekliyor. Tasarıya şu ana kadar 107 milletvekili destek vermiş durumda.

XS
SM
MD
LG