Erişilebilirlik

Başkan Obama Türkiye'de


Başkan Barack Obama, Amerika ve Türkiye’nin iki laik ülke olarak Müslüman ülkelerle Batı arasındaki bölünmeyi birleştirebilecek örnek bir ortaklık oluşturabileceğini söyledi .

Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Obama, Amerika’nın nüfus çoğunluğu Hristiyan olmasına rağmen kendisini vatandaşlardan oluşan bir ülke olarak gördüğünü, modern Türkiye’nin de halkı müslüman olmasına rağmen aynı ilkeler üzerine kurulduğunu belirtti.

Obama ve Gül, görüşmede Washington ve Ankara’nın terörle mücadelede işbirliği , Afganistan, İran ve Orta doğu barış sürecini ele aldı. İki NATO ülkesi arasındaki ilişkiler son yıllarda gerginleşmişti.

Obama, Ermeni Soykırımı konusundaki görüşünün değişmediğini ancakAmerika’nın Ankara ile Erivan arasındaki “verimli” olarak tanımladığıgörüşmelere karışmasını istemediğini söyledi.

Gül ise soykırım deyimini reddederek bunun hukuksal değil tarihi birkonu olduğunu belirtti veTürk arşivlerini ortak bir komisyon bünyesinde olayı soruşturmak isteyen herkeseaçmayı önerdi. Gül, Türkiye’nin çıkacak sonucu kabul edeceğini de sözlerine ekledi.

Gül ile görüşmesinden önce Anıtkabri ziyaret ederek çelenk koyan Obama Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuştuktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelecek.

Başkan Barack Obama TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Avrupa'nın önemli bir parçası olan Türkiye'nin Amerika'nın son derece önemli bir müttefiki olduğunu vurguladı. Türk Amerikan ilişkilerinin yenilenmesi gerektiğine inan Obama'nın demokratik reformlara ve Avrupa Birliği sürecine de dikkati çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da görüşecek olan Obama, akşam saatlerinde İstanbul’a hareket edecek.

Başkan Obama’nın ziyaretinde Türk - Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hedefleniyor. Yeni Amerikan yönetimi, Bush döneminde bozulan Türk - Amerikan ilişkilerinin onarılmasına büyük önem veriyor. Beyaz Saray yetkilileri, daha önce, Başkan Barack Obama'nın ilk Avrupa ziyaretinde Türkiye'ye giderek bu ülkeye verilen önemi vurgulamak istediğini söylemişti.

Gündem Yoğun

Amerika Irak’taki askerlerini çekerek Afganistan’a takviye yapacak. Bu konularda Türkiye’nin desteği aranıyor. Türkiye, PKK terör örgütüyle mücadelede işbirliğinin geliştirilmesini bekliyor. Görüşmelerde küresel ekonomik kriz, Ortadoğu’daki sorunlar, İran meselesi, Rusya, enerji kaynaklarının batı piyasalarına ulaştırılması gibi konular da değerlendirilecek. Türkiye, 1915 olaylarının “soykırım” olarak nitelenmesi konusundaki kaygılarını dile getirecek.

Obama Yönetimi, Amerika’nın Bush döneminde bozulan imajını da onarmaya çalışıyor. Amerikan aleyhtarlığının rekor seviyeye ulaştığı Türkiye’de Başkan Obama’nın Meclis Genel Kurulu’nda yapacağı konuşma önemli. Obama ayrıca İstanbul’da gençlerin katılacağı bir yuvarlak masa toplantısı yapacak.

Şubat ayı sonunda yapılan bir araştırmada, Obama’nın iktidara gelmesinden sonra Türkiye’de Amerikan başkanı hakkında olumlu görüş bildirenlerin oranı yüzde 9’dan yüzde 39,2’ye yükseldiği görülmüştü. Uzmanlar, Obama’nın Türkiye ziyaretinden sonra bu oranın daha da artmasını bekliyor.

Görüşlerine başvurduğumuz Ankaralıların daha iktidara yeni gelen Obama hakkında temkinli bir yaklaşım içinde olduklarını, ancak Başkan Bush’tan sonra daha umutlu olduklarını gördük. (Barış Ornarlı'nın Ankaralılarla yaptığı söyleşileri dinlemek için sağ üst köşedeki ses dosyasına tıklayın.)

Başkan Bill Clinton’un 1999 Türkiye ziyaretinden sonra Türklerin Amerika konusundaki tutumunda önemli bir iyileşme olmuştu. Kamu diplomasisi bir yana, burada ikili siyasi ilişkilere dikkat çekilmek isteniyor.

İkili ilişkilere olumlu bir seyir vermeye çalışan Başkan Barack Obama, iktidarının hemen başında Türkiye’ye gelerek Türk – Amerikan ilişkilerine verdiği önemi vurgulamış oldu.

XS
SM
MD
LG