Erişilebilirlik

Türkiye'den Kürt Konferansına Yeşil Işık


Kürt grupların katılımıyla Erbil'de düzenlenecek Kürt konferansına Dışişleri Bakanlığı'ndan 'koşullu destek' geldi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, PKK'yı yoketmek amacıyla atılacak adımlara çekince koymayacaklarını belirtirken, Dışişleri Bakanlığı konferansın, PKK'nın propagandasına dönüşmemesi uyarısında bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı da, konferanstan beklentinin PKK'nın yokedilmesine dönük yeni adımlar atılması olduğunu duyurdu.

Dışişleri Bakanı Babacan, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç'le görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında Kürt konferansıyla ilgili soruları yanıtladı. Babacan, konferansa Türkiye'den bir temsilcinin katılması yönünde Irak yönetiminden herhangi bir davet almadıklarını belirtirken, "Tabii bu, onların düzenleyeceği bir konferans. Zamanlaması, gündemi ve kimlerin katılacağı henüz ilan edilmedi. Bizim için önemli olan tüm bu çabalar sonucunda olumlu gelişmeler elde edilmesidir" dedi.

Babacan, "Konferansa karşı değil misiniz. PKK temsilcisi de konferansa katılacak mı" sorusuna yanıt verirken de, "Biz, PKK'nın yokedilmesi amacıyla atılacak tüm çalışmalara kuşkusuz destek veririz. Sonuç, olumlu olduktan sonra böyle bir konferansa çekince koymayız. Ancak, Türkiye'ye henüz bir davet yok. Toplantıya kimlerin katılacağı da belli değil" diye konuştu.

Çekinceler bildirildi

Diplomatik kaynaklar da, Türkiye'nin konferansla ilgili gelişmeleri yakından izlediğini belirtirken, "Tabii ki konferans, PKK'nın propagandasına dönüşmemeli, bunun için de gerekli önlemler alınmalı" değerlendirmesini yaptılar. Bu yöndeki çekincenin Irak ve Kuzey Irak yönetimlerine iletildiğini belirten aynı kaynaklar, "Konferansın kamuoyuna açıklanacak organizasyonu ve hedefi yakından izlenecek. Konuyla ilgili Irak yönetimiyle diyalog sürüyor" dedi.

"Etkin, somut önlem"

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da, konferansla ilgili "Bizim beklentimiz Irak’ın kuzeyindeki bölücü terör örgütü faaliyetlerinin engellenmesi, barınma ve lojistik almasına müsaade edilmemesi ve bu yönde alınacak etkin ve somut tedbirlerin sürekli hale gelmesidir" diye konuştu. Gürak, haftalık basın bilgilendirme toplantısında bu açıklamayı yaparken, TSK'nın PKK'yla mücadeledeki kararlılığını sürdürdüğüne ve bunun devletin tüm kurumlarınca paylaşıldığına vurgu yaptı.

Sırbistan'la işbirliği

Öte yandan Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, ‘Kosova ayrılığına’ karşın Türkiye’yle işbirliğini artıracaklarını duyurdu. Jeremiç, ülkesinin Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıktığını, bu konuda da Türkiye'yle zıt pozisyonlara sahip olduklarını belirtirken, "Bu tutumumuz, ikili ilişkilerin gelişmesine ve bölgesel istikrar için işbirliğine engel olmayacak" dedi. Bakan Babacan da, Kosova konusunda ayrılık olsa da, bu ayrılığın ortak çalışmayı engellemeyeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG