Erişilebilirlik

Talabani PKK'yı Uyardı


Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, PKK militanlarınaya silahlarını bırakmalarıya da Kuzey Irak’tan çekilmeleri uyarısında bulundu.

Talabani bu uyarıyı,Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

Bağdat’aiki günlük bir ziyaretde bulunan Gül ilk görüşmesini Talabani ile gerçekleştirdi . Gül, 33 yıldan beri Irak’ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı oluyor.

İki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Abdullah Gül’e PKK’nın faaliyetlerini durdurmak için elinden geleni yapmaya söz verdi. Irak Kürdistan Yurtsever Birliği’nin de liderliğini yapan Celal Talabani, Türkiye’den de, kendi ülkesindeki Kürtler’e daha fazla özgürlük vermesi çağrısında bulundu.

Celal Talabani, PKK’ya da doğrudan çağrıda bulunarak, ya silah bırakmasını ya da Irak topraklarını tamamen terk etmesini istedi. Irak Cumhurbaşkanı, anayasalarının ülke toprakları üzerinde tüm silahlı faaliyetleri yasakladığını hatırlattı.

Celal Talabani, “Demokratik komşumuza düzenlenen her saldırı terör eylemi olarak değerlendirileceği gibi aynı zamanda bu, temsil ettiklerini öne sürdükleri Kürt halkına da kötülük olacaktır,” diye konuştu. Irak Cumhurbaşkanı, kendi toprakları üzerindeki PKK varlığının bölgedeki Kürt köylülere büyük zarar verdiğini söyledi.

Abdullah Gül de özellikle Kürt bölgesinden Iraklı liderlerin de desteğiyle PKK’nın sınır ötesi saldırılarının önlenmesini umduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’yle de bir araya geleceği bildirildi. Gül bugün ayrıca Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yle ikili ekonomik ilişkileri ele alacak.

PKK konusu iki ülke arasında uzun bir süre uzlaşmazlık oluşturmuş ve ekonomik ilişkilerin kurulmasına engel olmuştu. Halen Türkiye ve Irak arasındaki ticaret hacmi 3 milyar dolar düzeyinde seyrediyor.

XS
SM
MD
LG