Erişilebilirlik

Dünya Borsalarında Rekor Yükseliş


Dow Jones Sanayi Endeksi dün 936 puanla, bugüne kadarki en büyük artışını gördü. Bu büyük ilerleme, başlıca sanayi ülkelerinin kredi piyasalarını yeniden işletmek için topluca hareket etme kararı almalarından sonra gerçekleşti. Avrupa Birliği liderleri Pazar günü banka ve finans sistemlerini güvence altına alabilmek için bir trilyondan fazla para ayırma kararı almıştı. Amerikan hükümeti de, piyasalara istikrar getirecek yeni önlemler almaya hazırlanırken, ülkenin en büyük bankalarının yöneticileri dün Maliye Bakanlığı'nda toplantıya çağrıldı.

Wall Street borsaları, dokuz gün üst üste büyük kayıplar verdikten sonra dün ilk kez yükseldi. Kredi sıkıntısının artması ve hükümetin yardım etmeyeceği korkusu, geçen hafta Amerikan borsalarının yüzde 15 oranında değer kaybetmesine yol açmıştı. Bu durum hafta sonunda, Washington'da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın yetkilileri, maliye bakanları ve Avrupalı liderlerin Paris'te yaptıkları açıklamalarla, dün bir günde değişti.

Oran olarak da Amerikan borsalarında dünkü yükseliş, 1933 yılından buyana kaydedilen en büyük artış oldu.

Dün borsada en büyük kazancı, yüzde 80 değer artışıyla, Morgan Stanley Bankası elde etti. Bu artış Japon Mitsubishi bankasının verdiği nakit sayesinde gerçekleşti.

Finans piyasalarını izleyen Sanford Bernstein şirketinin uzmanlarından Brad Hintz, Morgan Stanley ile Goldman Sachs'in başka bir yapıya geçtiğini hatırlattı: Bunlar gayet düzgün kuruluşlar. Bu bankalar için yeni model, toptan bankacılık olacak. Yani bu kuruluşlar, eski Banker's Trust veya eski JP Morgan gibi bir örgütlenmeye geçecekler.

Bloomberg televizyonunda konuşan Hintz, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in çok güçlü kurumlar olarak varlıklarını sürdüreceklerini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG