Erişilebilirlik

Krize Karşı İşbirliği


Beyaz Saray'da G7 ülkelerinin maliye bakanlarıyla görüşen Başkan Bush, ekonomik krize karşı işbirliği yapılması konusunda anlaştıklarını söyledi.

Görüşmeye İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya maliye bakanlarıyla Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick katıldı.

Bush piyasalardaki sorunlara karşı alınacak önlemlerin eşgüdümlü bir şekilde yapılacağını, bir ülkede alınan kararların başka ülkeleri olumsuz yönde etkilememesine özen gösterileceğini kaydetti.

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Başkan Bush, finans kurumlarının batmaması için devletlerin destek vereceğini söyledi.

Bush, mevduat hesaplarının korunacağını, kredi sıkışıklığına son vermek için piyasalara likidite sağlanacağını vurguladı. Maliye bakanlarıyla görüşen Bush vergi mükelleflerinin çıkarlarının da korunacağını kaydetti.

Avrupalı liderler yarın Paris'te toplanarak ekonomik krizi değerlendirecek.

Geçtiğimiz hafta içinde Merkez Bankaları'nın eşgüdümlü olarak faiz oranlarını indirmesi ve piyasalara likidite sağlamasına rağmen ekonomik durgunluğa girileceği kaygısı nedeniyle Asya, Avrupa ve New York borsalarında büyük düşüş yaşandı.

Dün, Londra FTSE 100 endeksi yüzde 9; Paris CAC 40 Endeksi yüzde 7,7; Frankfurt DAX endeksi yüzde 8,4 oranında değer kaybetti. Tokyo Nikkei Endeksi de 1987 yılından bu yana en büyük düşüşünü yaşayarak yüzde 10 oranında değer kaybetti.

New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi bir hafta içinde yüzde 18 oranında değer kaybetti.

XS
SM
MD
LG