Erişilebilirlik

Rusya Gürcü Kuvvetlerini Püskürttü


Güney Osetyalı yetkililer Gürcistan’ın saldırısında en az bin kişinin öldüğünü öne sürerken, Rus birlikleri, Gürcü kuvvetlerini başkent Şinvali’den çıkarttı.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Rus tank ateşinin, Gürcü kuvvetlerini kentin daha önce ele geçirdikleri kesimlerinden çekilmek zorunda bıraktığını açıkladı.

Rus Savunma Bakanlığı, tankların halen Güney Osetya’da bulunan Rus barışgücü birliklerine destek verdiğini bildirdi.

Bakanlık yetkilileri çatışmalarda 10 Rus askerinin öldüğünü, 30’nun yaralandığını söyledi.

Gürcü yetkililer ise, Rusya’yı Gürcü kentlerine hava saldırılarını durdurmaya çağırdı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, taraflardan hemen ateşkes ilan etmelerini istedi ve barış görüşmeleri için bölgeye bir temsilci göndereceğini açıkladı.

Gürcistan, Güney Osetya’daki ayrılıkçı yönetime karşı dün başlattığı operasyonda bölge başkenti Şinvali'yi ele geçirdiğini öne sürdü. Gürcü ordusuyla Güney Osetyalılar arasında şiddetli çatışmalar sürerken yaşanırken, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın Gürcistan topraklarında savaşa giriştiğini söyledi. Saakaşvili, CNN Televizyonuna verdiği demeçteş, yüzden fazla Rus tankı ve zırhlı aracının Güney Osetya'ya girerek Gürcistan’ın egemenliğini ihlal ettiğini ileri sürdü. Saakaşvili, demecinde Gürcistan hava sahasına giren 2 Rus uçağının düşürüldüğünü yolundaki haberler üzerinde yorum yapmak istemedi. Gürcü yetkililer, daha önce de, Rus savaş uçaklarının Tiflis yakınlarındaki bir askeri üssü bombalamadığını ileri sürmüş ancak iddia Moskova hükümeti tarafından reddedilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Gürcistan’ı Güney Osetya’da etnik temizlik yapmakla suçladı. Sınırdaki bazı köylerden etnik temizlik haberleri aldıklarını söyleyen Lavrov, hükümetinin bölgeye askeri birlikler sevk ettiğini doğruladı. Ancak Lavrov, bunun, Gürcü ordusunu saldırısına maruz kalan Rus barış gücü askerleriyle, Güney Osetya’daki etnik Ruslar ve Rus vatandaşlarını korumak için yapıldığını savundu.

Rus askeri yetkililer daha önce Şinvali'deki bir kışlaya top mermisi isabet ettiğini ve ölenler olduğunu bildirmişti.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Şinvali'de ölenler arasında Rus barış gücü askerlerinin de bulunduğunu doğruladı fakat çatışmalar sürdüğü için ölü ve yaralı sayısı konusunda kesin rakamlar bulunmadığını duyurdu.

Örgüt sözcüsü Anne Nelson, Cenevre’de yaptığı açıklamada, yardım görevlilerinin bölgede seyahat etmelerinin şu anda imkansız olduğunu vurguladı.

Sözcü, bölgedeki Güney Osetya’da hastaneler dolduğu için hastane koridorlarında ameliyat yapıldığı yolunda haber alındığını bildirdi ve sivil halka saldırmanın uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğuna dikkat çekti.

BM Mülteciler Dairesi de Güney Osetya’da durumun çok kötü olduğunu bildirdi. Daire sözcüsü Ron Redmond, çok sayıda binanın yıkıldığı ve sokak ve caddelerde sadece askeri birliklerin dolaştığı yolunda haber alındığını açıkladı.

Sözcü, bölgeden kaçan halka Rusya ve Gürcistan’ın yardım sağladığını ve iki ülkenin henüz uluslar arası yardım istemediklerini duyurdu.

Rusya’yla Gürcistan arasında yıllardır süren gerginliğin bir nedeni Gürcistan’ın NATO’ya katılmak istemesi. Başka bir nedeni Moskova hükümetinin Abhazya ve Güney Osetya’daki ayrılıkçı hükümetleri desteklemesi. İki bölgenin Gürcistan’la sınırında 1990'ların başından beri Rus barış gücü askerleri bulunuyor.

Tiflis hükümeti Rus birliklerini ayrılıkçı grupların safında yer almakla suçluyor; onların yerine başka ülkelerden asker gönderilmesini istiyor.

Osetya’nın kuzeyi Rusya’ya bağlı. Güneyi ise, hiçbir ülke tarafından tanınmasa da 15 yıldır fiilen bağımsız.

Başkan Bush ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Pekin’de Güney Osetya krizini görüştü.

Olimpiyat şenlikleri sırasında yapılan görüşmenin ayrıntıları açıklanmadı.

AB, NATO ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği örgütü de taraflara derhal ateşkes çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG