Erişilebilirlik

Rusya ve Gürcistan Karşı Karşıya


Gürcistan ordusu, ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinde kontrolu yeniden sağlamak için askeri operasyona girişti. Bölge başkenti Şinvali'de sivil halka, başkenti terketmeleri çağrısı yapıldı.

Tank ve top desteğinde Şinvali’yi kuşatan Gürcü birliklerinin kent merkezine girmek için ayrılıkçı kuvvetlerle çatıştığı bildiriliyor. Güney Osetyalı yetkililer, çatışmalarda 15 kişinin öldüğünü öne sürdü. En son haberlerde ise çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü belirtiliyor.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rusya'nın, Şinvali'ye açtığı top ateşi nedeniyle kenti bu sabah erken saatlerde ele geçiren Gürcistan askeri birlikerinin bir bölümünün geri çekilmek zorunda kaldığını açıkladı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Güney Osetya’yı yeniden ele geçirmek için orduya topyekun saldırı emri verdiğini açıkladı. Saakaşvili, Rusya’yı Gürcü kentlerine hava saldırılarını durdurmaya çağırdı.

Gürcü yetkililer, iki Rus uçağını düşürdüklerini öne sürdü. Rusya ise, hava saldırıları düzenlediği yolundaki haberleri reddediyor. Rusya çarpışmalarda, Güney Osetya'da "Barış Gücü" görevi yapan Rus askerlerinden 10'unun öldüğünü açıkladı.

Başbakan Vladimir Putin, Gürcistan’ın saldırısını kınadı ve misilleme tehditinde bulundu.

Amerika, NATO ve Avrupa Birliği çatışmalara hemen son verilmesi çağrısında bulundu.

Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesi, 1990'ların başında tek yanlı olarak Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, Gürcistan ordusuyla Güney Osetyalı ayrılıkçılar arasında çıkan çatışmalar üzerine üzerine Rusya bölgeye bir barış gücü sevketmişti. Güney Osetyalıların çoğu, Rusya'ya katılmak istiyor.

XS
SM
MD
LG