Erişilebilirlik

Irak'la Yeni Sayfa


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine Ankara’da temaslarda bulunan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye ile ilişkilerde ‘yeni bir sayfa’ açma kararlığını ortaya koydu. Irak’ın Türkiye ile uzun vadeli ve stratejik ilişkiler kurmak istediğini söyleyen Talabani, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bu amaçla ortak bir yüksek siyasi kurul oluşturma önerisinde bulundu. Talabani’nin terörle ortak mücadeleyi ‘ahlaki bir zorunluluk’ olarak gördüğünü dile getirmesi de, Ankara’yı rahatlattı.

Çalışma ziyareti kapsamında geldiği Ankara’da ‘en üst seviyede’ ağırlanan Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmeden sonra Türk ve Irak’lı işadamlarıyla da biraraya geldi. Türk işadamlarına Irak’a yatırım çağrısı yapan Talabani, askeri yetkililer de dahil tüm Türk yetkililere Irak’ın yeniden imarına verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.

Talabani, Ankara’dan ayrılmadan önce Başbakan Tayyip Erdoğan’la da bir öğle yemeğinde biraraya geldi. Yemekte yaptığı konuşmada, Talabani’nin ziyaretinin Türkiye’nin terörle mücadeleye yoğunlaştığı ‘hassas’ bir dönemde gerçekleştiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin Irak’a yakın ilgisinin geçmişte olduğu gibi gelecekte de süreceğini kaydetti.

Ahlaki Yükümlülük

Erdoğan, iki ülkenin terörle ortak mücadelesine büyük önem verdiğine dikkat çekerken, "Global terörle mücadele bugün hür ve medeni dünyanın birinci gündem maddesidir. Terörle mücadele, seçimle iş başına gelen her hükümet için nesnel bir gereklilik olduğu kadar aynı zamanda ahlaki bir yükümlülüktür. Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleyi de bu çerçevede değerlendirmek gerekir" dedi.

Erdoğan, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya gerekli siyasi iradeyi ortaya koyacak güçte olduklarını da söyledi ve geleceği birlikte kurmak ve ilişkilere ortak vizyon kazandırmak için Talabani'ye 'birlikte çalışalım' çağrısı yaptı. Erdoğan, "Adımlarımızı küçük hesaplar peşinde değil uzun vadeli, geniş düşünerek atmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Siyasi Kurul Önerisi

Kendisine gösterilen evsahipliğinden ötürü Cumhurbaşkanı Gül’den sonra Erdoğan'a da teşekkür eden Talabani de, Türkiye ile ilişkileri daha da geliştirmeye kararlı olduklarını söyledi. Talabani, Erdoğan'a Mısır'la kurduklarına benzer bir yüksek siyasi kurul kurulması önerisinde bulundu. Talabani, "İlişkilerin geliştirilmesine destek sağlamak ve denetlemek amacıyla yüksek bir siyasi kurul oluşturalım. Bu kurul başbakan veya dışişleri bakanı başkanlığında olabilir" dedi.

Talabani, terörle ortak mücadelede de kararlı olduklarının mesajını verdi. Terörle mücadelenin kendisine demokratik diyen tüm ülkeler için ahlaki bir zorunluluk olduğunu belirten Talabani, 'musibet' diye nitelediği terörden ancak böyle kurtulunabileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG