Erişilebilirlik

Talabani Ankara'da


Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü. Gül ve Talabani daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi. İki Cumhurbaşkanı yararlı ve verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne büyük önem verdiğini belirtti ve “ulusal uzlaşmasını tamamlamış bir Irak görmek istiyoruz,” dedi. Gül, “PKK ile mücadelemizi en iyi Irak anlar,” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, PKK’nın Irak’la Türkiye’nin ortak düşmanı olduğunu söyledi. Gül, hiçbir ülkenin terörü hoşgöremeyeceğini vurguladı ve “kim terör peşindeyse devlet buna göz yummayacaktır” dedi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de ziyaretinin amacının Türkiye’yle sağlam ilişkiler kurmak olduğunu söyledi. Bölgesel Kürt yönetiminden PKK’ya baskı yapmasını istediğini kaydeden Talabani, Türkiye’yle siyasi, ticari ve kültürel ilişki kurmak istediklerini belirtti. Ortak sorunları işbirliğiyle çözmek istediklerini belirten Celal Talabani, operasyonlar ve siyasi çözümle ilgili bir soru üzerine, “yaklaşımımız açıktır, Irak anayasası ülke topraklarında hiçbir terör örgütünün barınmasına izin vermez, Türkiye’yle aramızda bir işbirliği var buna da bağlıyız,” dedi. Talabani, “siyasi çözüm konusu Türkiye’yi ilgilendirir,” diye konuştu.

Ankara’da önce Anıtkabir’i ziyaret eden Celal Talabani, yarın da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la biraraya gelecek. İki günlük ziyaret sırasında başta PKK ile mücadele olmak üzere Kerkük, petrol ve diğer konuların ele alınması bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG