Erişilebilirlik

ABD Seçimlerinde İç Sorunlar Ön Planda


Amerika’da yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre seçmenlerin oylarını belirleyen başlıca konular, Irak savaşı, ekonomik durum ve sağlık sisteminde reform çalışmaları. Kasım ayındaki başkanlık seçiminde bu üç konu hangi adayın Beyaz Saray'a yerleşeceğini belirleyecek.

Seçmenler, hangi başkan adayını destekleyeceklerini belirlemeye çalışırken emlak piyasası geriliyor, petrol fiyatları rekor düzeye çıkıyor, borsa çalkalanmaya devam ediyor. Kamuoyu yoklamalarına göre seçmenleri en çok kaygılandıran bir numaralı sorun, ekonomi. American Enterprise Enstitüsü’nde kamuoyu yoklamalarını değerlendiren Karlyn Bowman, ekonominin durgunluğa sürükleneceğine dair söylentiler dolaştığını ve kamuoyunun ekonomi konusunda son derece kötümser olduğunu belirtiyor. Bowman "Amerikalıların yüzde 70’i, ekonomik durgunluktan çok korkuyor” diye konuşuyor.

Seçmenleri meşgul eden bir diğer iç siyaset konusu, sağlık sistemi. Milyonlarca Amerikalının sağlık sigortası yok. Milyonlarca kişi kısıtlı sağlık hizmetleri için son derece yüksek fiyatlar ödüyor. Demokrat Parti’nin önde giden iki aday adayı, Senatör Hillary Clinton ve Senatör Barack Obama, sağlık hizmeti planlarının daha iyi olduğunu kanıtlamak için yarışıyor. Clinton, “Sağlık hizmetleri planım, herkesi kapsıyor. Ben özel çıkar çevrelerine karşı bu savaşı 15 yıldır veriyorum. Ve bu mücadeleyi devam ettirdiğim için de gurur duyuyorum” derken, Barack Obama ise “Herkesin kolayca sağlık sigortası alabilmesini sağlamalıyız” şeklinde konuşuyor. Obama, “Sağlık sigorta primlerini düşürmek için yasalar çıkarmalı, herkese, bir senatör olarak benim aldığım sağlık hizmeti kadar iyi hizmet vermeliyiz” diyor.

Kamuoyu araştırmalarına göre seçmenlerin kaçak işçiler konusunda da kafaları karışık. American Enterprise Enstitüsü’nden Karlyn Bowman bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Seçmenler bu konuda iki yönlü düşünüyor. Bir yandan sınırların korunması konusunda oldukça kaygılılar. Ancak göçmenlere karşı cezalandırıcı bir tavır da istemiyorlar. Onların Amerika’ya çok şey kazandırdığına, çok çalıştıklarına ve Amerikalıların yapmayacakları işleri yaptıklarına inanıyorlar.”

Anketler ulusal güvenlik ve terör konularının 2004 başkanlık seçimlerinden bu yana önemini yitirdiğini gösteriyor. Seçmenler şimdi en çok önem verdikleri konularda kendilerini en iyi kimin temsil edeceğine karar vermeye çalışacak.

XS
SM
MD
LG