Erişilebilirlik

Obama ve McCain Yine Önde Bitirdi


Amerika’da dün yapılan önseçimlerde Demokrat Parti’den Barack Obama, Cumhuriyetçi Parti’den ise John McCain, rakiplerini geride bıraktılar. Wisconsin’deki önseçimlerde McCain, Mike Huckabee’yi yüzde 20 oy farkıyla geride bıraktı. Senatör McCain, Washington eyaletindeki seçimlerde de rakibini büyük bir yenilgiye uğrattı.

Demokrat Parti cephesinde ise Barack Obama, Wisconsin eyaletindeki ön seçimlerden galip çıktı. Senatör Obama’nın doğum yeri olan Hawaii’deki seçimleri de kazandığı açıklandı. Bu sonuçlarla birlikte Obama, son 10 eyalette yapılan önseçimlerde rakibi Hillary Clinton’u geride bırakmayı başardı. Ancak iki Demokrat rakip, kazandıkları delege sayısı bakımından hala başabaş bir mücadele içindeler. Obama, delege sayısı açısından az bir farkla Hillary Clinton’un önünde. Hillary Clinton ise 4 Mart’ta yapılacak Texas ve Ohio önseçimlerinden galip çıkarak yeniden adaylık yarışında öne geçmeyi umuyor.

Son Durum:

Cumhuriyetçi Parti tarafında bugüne kadar 36 eyalette önseçim yapıldı. Cumhuriyetçi Parti başkan adayları arasında Arizona Senatörü John McCain açık ara birinci durumda ve partisinin adaylığını kazanması bekleniyor. Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney’nin adaylığına son vermesinden sonra eski Arkansas Valisi Mike Huckabee ikinci durumda. Adaylığını sürdüren Texas Milletvekili Ron Paul üçüncü, ancak şu ana kadar herhangi bir önseçimde başarıya ulaşabilmiş değil.

Adayların şu ana kadar kazandığı önseçimler şöyle:

Arizona Senatörü John McCain: Arizona, California, Connecticut, Delaware, Florida, Güney Carolina, Illinois, Maryland, Missouri, New Hampshire, New Jersey, New York, Oklahoma, Virginia, Washington eyaleti, başkent Washington, Wisconsin.

Eski Arkansas Valisi Mike Huckabee: Alabama, Arkansas, Batı Virginia, Georgia, Iowa, Kansas, Louisiana, Tennessee.

Demokrat Parti tarafında bugüne kadar 37 eyalette önseçim yapıldı. Demokrat Partili başkan adayları arasında New York Senatörü Hillary Clinton ve Illinois Senatörü Barack Obama başa baş gidiyor. Alaska Senatörü Mike Gravel, adaylığını sürdürüyor, ancak herhangi bir önseçimi kazanabilmiş değil.

Adayların şu ana kadar kazandığı önseçimler şöyle:

Illinois Senatörü Barack Obama: Alabama, Alaska, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Güney Carolina, Hawaii, Idaho, Illinois, Iowa, Kansas, Kuzey Dakota, Louisiana, Maine, Maryland, Minnesota, Missouri, Nebraska, Utah, Virginia, Washington eyaleti, başkent Washington, Wisconsin.

New York Senatörü Hillary Clinton: Arizona, Arkansas, California, Florida, Massachusetts, Michigan, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Nevada, Oklahoma, Tennessee.

Clinton'un zafere ulaştığı Florida ve Michigan eyaletlerinde yapılan önseçimler sayılmayacak. Bu eyaletler Demokrat Parti’nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle, Ağustos ayında yapılacak Kurultayda Michigan ve Florida eyaletlerinden delege kabul edilmeyecek.

XS
SM
MD
LG