Erişilebilirlik

Pelosi: 'Ermeni Tasarısı Genel Kurula Gelecek'


Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Dışişleri Komisyonu’nun onayladığı tasarıyı genel kurula getirmede kararlı olduğunu belirtti. Pelosi, yasama dönemi bitmeden önce bu tasarının genel kurula getirileceğini bildirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı, dünkü olağan basın toplantısında Amerika ve Türkiye’nin karşılıklı ortak çıkarlara dayanan güçlü ilişkilere sahip olduğunu hatırlattı ve bunun devam etmesini diledi. Pelosi, komisyon kararının Erdoğan hükümetiyle ilgisi olmadığını, savundu.

"Türkiye ile Amerika çok güçlü ilişkilere sahiptir. Bu ilişkiler karşılıklı çıkarlara dayanıyor. Karşılıklı çıkarlarımızın, bu ilişkileri daha da geliştirmeye devam edeceğine inanıyorum. Alınan karar Başbakan Erdoğan hükümetiyle değil, Osmanlı İmparatorluğu’yla ilgilidir."

Pelosi komisyonda alınan kararla Türk hükümetinin Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı operasyon hazırlıkları arasında herhangi bir ilişki olamayacağını da kaydetti.

20 yıldır Kongre’de bu tasarılar gündeme geldiğinde Türkiye’nin stratejik öneminin hep öne sürüldüğünü de belirten Pelosi, geçmişte bile olsa soykırıma her zaman karşı çıkmak gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino Başkan Bush’un, tasarının Temsilciler Meclisi genel kuruluna götürülmesini istemediğini açıkladı. Sözcü şöyle konuştu:

"Başkan Amerikan halkı adına 1915 vahşetinden duyduğumuz dehşeti ifade etti. Fakat aynı zamanda ulusal güvenlik kaygılarımızı da gözönünde bulundurmalıyız. Askerlerimizin ve malzemenin büyük bölümü Türkiye üzerinden sevk ediliyor. Türkiye teröre karşı savaşta çok önemli bir müttefikimiz. Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve Temsilciler Meclisi’nin bu tasarıyı oya koymamasını bekliyoruz."

Amerika dışişleri bakanlığı da, Ermeni soykırım kararının komisyonda kabulünden büyük hayal kırıklığı duyulduğunu belirtti ve bunun Türk-Amerikan ilişkileriyle, Amerika’nın Avrupa ve Ortadoğu’daki çıkarlarına zarar verebileceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG