Erişilebilirlik

Bush: 'Irak'ta Başarıya Ulaşmalıyız'


Başkan Bush, Irak konusunda, Beyaz Saray'dan Amerikan halkına hitaben bir televizyon konuşması yaptı ve Irak savaşında o ülkenin kaderini tayin edecek ve Amerikan halkının karakterini ortaya koyacak bir noktaya gelindiğini söyledi.

Bush Irak'ta durumun düzelmekte olduğunu çünkü Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısını arttırma stratejinin sonuç verdiğini savundu. Başkan bu nedenle Amerikan askerlerinin Irak'tan dönmeye başlayabileceğini bildirdi.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve Irak'taki Koalisyon Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus'un bu hafta Kongre'ye Irak'ta büyük güçlükler yaşandığını ancak koşulların düzelmekte olduğunu bildirdiklerini söyleyen Bush, bu yılın başlarında uygulamaya konan, asker sayısını attırma kararı çerçevesinde Irak'ın El Anbar vilayetine ek 4.000 Amerikan deniz piyadesi sevkedildiğini ve bu sayede vilayet başkenti Ramadi'nin El Kaide teröristlerinden temizlendiğini bildirdi.

Orgeneral David Petraeus'un asker sayıları konusundaki tavsiyelerini kabul ettiğini söyleyen Bush, şu anda Irak'ta bulunan 168.000 Amerikan askerinden 5.700'ünün bu yıl sonuna kadar geri döneceğini açıkladı.

Başkan, 2008 Temmuz ayına kadar da Irak'taki Amerikan tugaylarının sayısının 20'den 15'e ineceğini bildirdi.

Orgeneral Petraeus ve Büyükelçi Crocker'ın Irak'taki gelişmeler hakkında Mart ayında Kongre'ye bir rapor daha sunacaklarını söyleyen Başkan Bush, Irak'ın El Anbar vilayetindeki durumu, Irak'ta uygulanan Amerikan stratejisinin başarıya ulaştığını gösteren bir işaret olarak niteledi.

Bush Irak hükümetinin, yeni bütçeyi geçirmek ve petrol gelirlerini paylaşma konusunda yasa çıkarmak gibi konularda başarılı olduğunu savundu ancak Iraklı liderlerin ülkede uzlaşma sağlamak için daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Amerika'nın Irak'tan başarılı olarak dönmek zorunda olduğunu söyleyen Bush, bu politikanın Amerika'nın kendi güvenliği ve El Kaide'ye barınma olanağı sağlanmaması açısından şart olduğunu belirtti.

Başarılı ve özgür bir Irak'ın, İran'ın yıkıcı emellerini boşa çıkaracağını söyleyen Bush, Amerika Irak'ta başarısız kaldığı takdirde El Kaide'nin bundan cesaret bulacağını ve yeni eleman ve barınma olanağı bulacağını savundu.

Irak'ta Amerikan diplomatlarının ve sivil görevlilerinin Irak halkının yaşam koşullarını düzeltmek için çalıştıklarını belirten Bush, Irak'ın komşularının da Irak'ın başarılı olması için çalışmaları gerektiğini, çünkü Irak başarılı olamadığı takdirde bu ülkedeki radikal unsurların komşu ülkeleri de etkileyeceğini, ayrıca İran ve Suriye'nin bundan cesaret bulacağını söyledi.

Başkanın konuşmasına Demokrat Parti adına cevap veren Senatör Jack Reed, kendisinin emekli bir subay olduğunu hatırlattı ve Bush'un Irak'ta savaşı başarılı bir şekilde sona erdirmek için bir plan ortaya koyamadığı gibi savaşı devam ettirmek için mantıklı bir gerekçe de gösteremediğini savundu. Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu üyesi olan Senatör Reed, Demokrat Parti'nin ise Irak'taki Amerikan askerlerin Irak'ta terörle mücadele ve Irak kuvvetlerini eğitmeye öncelik vermesini ve geri çekilme işleminin derhal başlamasını öngören bir planı olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG