Erişilebilirlik

APEC Gündemi Küresel Isınma Ve Ticaret


21 üyeli Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün bu haftaki toplantısına katılacak olan maliye ve dışişleri bakanları, dünya ticaretini canlandırma ve iklim değişikliğiyle mücadele yolları aramaya çalışacak.

Avustralya Maliye Bakanı Warren Truss, Dünya Ticaret Örgütü’nü yeniden canlandırma ve ekonomik birleşmeyi teşvik etme konularında diğer yetkililerle görüşmeyi planladığını söyledi.

Bununla birlikte Avustralya Başbakanı John Howard, toplantının ana konusunun iklim değişikliği olacağını bildirdi.

Avustralya APEC’te bu hafta tartışılacak olan konuların, Aralık ayında Birleşmiş Milletler’in sponsorluğuyla, iklim değişikliği konusunda Endonezya’da yapılacak konferansa katkısı olacağını söylüyor.

Dünya liderleri 2012’de süresi dolacak olan Kyoto Protokolünün yerini alacak yeni bir küresel iklim anlaşması hazırlamaya çalışıyor.

Bugün Avustralya’da gazetecilere konuşan Başkan Bush, iklim değişikliğiyle mücadele standartlarının belirlenmesinde Çin de yer almadığı sürece, sorununun çözülemeyeceğini açıkladı.

İşverenlerden 'Küresel Isınmaya Acil Önlem' Çağrısı

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği konferansından önce Sydney’de biraraya gelen işverenler, siyasetçileri iklim değişikliğiyle mücadele standartlarını belirlemeye çağırdı.

İşveren grubunun lideri Mark Johnson, standartların bir an önce belirlenmesi gerektiğini, bunun da işletmeler ve tüketicileri zaman kaybetmeden, iklim değişikliğinin yarattığı maliyetlere alıştıracağını söyledi.

Johnson, işletmelerin yeni ve enerji tasarrufu sağlayan teknolojilere yatırım yapması ve insanların da tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıyı düzenleyen işverenler konseyi, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının yüzde 60’ının, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği örgütü üyesi ülkeler tarafından üretildiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG