Erişilebilirlik

APEC: Küresel Isınmayla Mücadele


Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) örgütü zirvesinin birinci gününde, liderler, sera gazı salınımını azaltmak için çalışmalar yapılması konusunda uzlaşmaya vardı.

Ev sahibi Avustralya Başbakanı John Howard, örgüte üye 21 ülkenin, kapasitelerine göre sera gazı salınımını azaltmaya çalışacağını söyledi. Ancak zirvede hedef belirlenmedi.

Çevreciler APEC zirvesinde kesin hedefler belirlenmesini istiyordu. Ancak, Amerika, Avustralya ve Çin gibi ülkeler buna karşı çıkıyor.

Doha Turu Canlandırılmalı

APEC zirvesinde Dünya Ticaret Örgütü müzakerelerinin Doha turunun yeniden canlandırılması için çalışılıyor.

Müzakereler, tarım sübvansiyonları ve rekabet konusunda gelişmiş ve yoksul ülkeler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle tıkanmış durumda.

Burma'ya Baskı Uygulansın

Amerika ve Endonezya, Çin ve Hindistan'ın, insan hakları ihlalleri nedeniyle Burma hükümetine baskı uygulamasını istedi.

Bir görüşme yapan Başkan Bush ve Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Burma'ya yapıcı bir şekilde yaklaşmanın sonuç vermediği konusunda görüşbirliğine vardı. İki lider, Burma'nın iki komşusu Çin ve Hindistan'la bu konunun görüşülmesi gerektiğini belirttiler.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Pekin'in başka ülkelerin içişlerine karışmama politikası izlediğini söyledi. Çinli yetkililer "baskı" yerine "diyalog" yolunun daha verimli olacağını söylüyor.

Çin ve Hidistan ile Burma arasında güçlü ticari bağlar var.

Protesto Gösterileri

Bu arada, Sydney'de protesto gösterisi düzenlendi.

Yaklaşık üç bin kişinin katıldığı gösterilerde Irak savaşı ve Başkan Bush'un dışpolitikası protesto edildi.

Eylemciler, ayrıca, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği örgütü üyesi ülkelerin ekonomi ve çevre politikalarını da protesto etti.

Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Sydney'de göstericilerin yürüyüş yapmasına izin verildi. Gösteriler sırasında herhangi bir olay çıkmadı.

XS
SM
MD
LG