Erişilebilirlik

PKK'ya Karşı Irak'la Ortak Mücadele


Türkiye ve Irak, PKK’ya karşı ortak mücadele verme konusunda anlaştı.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da yaptıkları görüşmede PKK militanlarını Kuzey Irak’tan çıkartma yollarını ele aldı.

İki Başbakan, başka konuları da ele aldıkları görüşmeyi olumlu olarak tanımladı.

Maliki, yarın Ankara’dan Tahran’a geçecek.

Beraberindeki 5 bakanın yanısıra askeri görevlilerin de bulunduğu kalabalık bir heyetle Ankara’yı ziyaret eden Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Türkiye’ye PKK ile ‘ortak mücadele’ sözü verdi. Maliki, PKK terör örgütünün Irak sınırından Türkiye’ye sızmasından kendilerinin de büyük üzüntü duyduğunu belirtirken, PKK’nın Irak topraklarında varlık bulmaması için her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını duyurdu.

Maliki, Ankara’ya gerçekleştirdiği bir günlük ziyareti kapsamında Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le ayrı ayrı görüştü. Maliki’nin bu görüşmeleri yaptığı sırada Irak’nın terörle mücadele özel koordinatörü Şirvan el-Vaili de, Türk muadili Büyükelçi Rafet Akgünay ile Dışişleri Bakanlığı’nda biraraya geldi.

Tarafların görüşmelerine PKK ile mücadele ve sınır güvenliği konusu damgasını vurdu. Nitekim, görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçen Maliki ile Erdoğan, iki ülkenin PKK’ya karşı ortak işbirliği konusunda kararlılığına dikkat çektiler. İki ülkenin güvenlik, ekonomi ve ticaret alanlarındaki işbirliğini kayda geçiren ‘Mutabakat Muhtırası’nı imzalayan Maliki ile Erdoğan, terörle mücadele konusunda özel bir anlaşma yapmayı da kararlaştırdılar. Anlaşmanın ayrıntılarının Ankara’ya gönderilecek özel bir heyetle belirleneceğini belirten Irak Başbakanı Maliki’nin, “Biz, terörün üstesinden birlikte gelmeye kararlıyız,” açıklaması dikkat çekti.

Tarafların imzaladığı muhtıraya göre, her iki ülke PKK’yı Kuzey Irak’ta pasifize etmek için ortak çalışacak. Mutabakat, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun yanısıra Basra’da da bir konsolosluk açmasını, Irak’ın da Gaziantep’de bir konsolosluk kurmasını öngörüyor. Mutabakata göre, ilki Mısır’da yapılan genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısının ikincisi İstanbul’da yapılacak.

Türkiye ile Irak, enerji alanındaki işbirliğini de başka bir mutabakat muhtırası ile kayda geçirdi. Tarafların enerji bakanlarının imza koyduğu muhtıraya göre, Türkiye ile Irak karşılıklı olarak elektrik iletim ve üretim hatlarını güçlendirmeye çalışacak. Bunun için her iki ülkede de termik santrallerin kurulması için fizibilite çalışması yapılacak. Mutabakat gereğince, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Irak’ta petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlayacak.

Hilal Köylü'nün Ankara'dan geçtiği sesli haberi yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG