Erişilebilirlik

Irak'ta 190 Bin Silah Kayıp


Amerikan Kongresine bağlı Denetleme Dairesi tarafından hazırlanan bir raporda Amerika Savunma Bakanlığı'nın Irak'ta birkaç yıl önce Irak güçlerine devredilen 190 bin parça silahın şu anda kimin elinde olduğunu bildirmediği belirtiliyor.

Başka bir deyişle Amerika’nın şimdiye kadar Irak güvenlik kuvvetlerine verdiği silahların yüzde 30’u kayıp.

110 bin Kalaşnikofla 80 bin tabanca, Haziran 2004 ile Eylül 2005 arasında Amerika Savunma Bakanlığı tarafından Irak ordusuna verilmişti. Silahların devir işleminden şu anda Irak’taki tüm Amerikan kuvvetlerinin komutanı olan Orgeneral David Petraeus sorumluydu.

Amerika Irak güvenlik kuvvetlerinin eğitim ve donatımı için şimdiye kadar 19 milyar 200 milyon dolar harcadı. Bu paranın yaklaşık 2 milyar 800 milyon dolarının el silahlarına gittiği tahmin ediliyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Savunma Bakanlığı, silahların birçoğunun direnişçilerin eline geçtiği görüşünde. Kongre Denetleme Dairesi'nin raporunda, silah dağıtımının düzensiz ve acele yapıldığı belirtiliyor ve silahların kaybedilmesinden merkezi bir kayıt sisteminin bulunmaması sorumlu tutuluyor.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, bir süre önce, bazı Amerikan silahlarının Irak'ta PKK militanlarının eline geçtiğini açıklamıştı. Şensoy, Iraklı Kürt liderleri PKK’ya destek vermekle suçlamış ancak Amerika’nın PKK’ya doğrudan silah verdiği suçlamasında bulunmamıştı.

XS
SM
MD
LG