Erişilebilirlik

AKP Yeniden Tek Başına İktidar


23. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerini Adalet ve Kalkınma Partisi kazandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde üç parti olacak.

23. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerini iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kazandı. Kesinleşen seçim sonuçlarına göre: Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 46,6; Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 20,9; Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 14,2 oranında oy aldılar. Bu üç parti, yüzde 10’luk seçim barajını aşarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer buldu.

Bu sonuçlara göre AKP 340; CHP 111; MHP 71 milletvekili çıkarıyor. 22 Temmuz Genel Seçimleri sonucu, Adalet ve Kalkınma Partisi yeniden tek başına iktidar olacak, ancak üçte iki çoğunluğu sağlayamadı.

Bağımsızlar

Seçimlerde bağımsız adaylar yüzde 5,2 oranında oy aldılar. Buna göre, Parlamentoda 28 bağımsız milletvekili olacak. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği bağımsız adaylardan 24 milletvekili seçildi.

Bağımsız olarak aday olan eski Başbakan Mesut Yılmaz, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu; Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, ve Kamer Genç aday oldukları bölgelerden milletvekili seçildi. Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Baskın Oran seçilemedi.

“İktidara Devam”

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim merkezinde yaptığı konuşmada, “Türkiye’de milletin iradesinin hür ve saydam bir şekilde sandıklara yansıdığını” söyledi.

Erdoğan, "Milletimiz önemli bir çoğunluğuyla Ak Parti’yi toplumsal merkezin adresi olarak tescil etmiştir. Bunun için oylarını Ak Parti’de birleştirmiştir. Milletimiz güven ve istikrar içinde 'Ak Parti’yle durmak yok, yola devam,' kararı vermiştir” dedi.

Türkiye’nin demokrasi sınavını dünyaya örnek olacak bir şekilde vermiş olduğunu söyleyen Erdoğan, 52 yıldır ilk kez bir iktidar partisinin oylarını arttırdığına dikkat çekti.

Erdoğan, konuşmasında “Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi daha da yükseklere taşıyacağız” dedi ve Cumhuriyetin temel niteliklerinden taviz verilmeyeceğini söyledi.

Partiler Seçim Sonuçlarını değerlendirdi

Seçim sonuçları netleştikçe diğer partilerden de açıklamalar yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Önder Sav, bu seçim sonuçlarını demokrasinin gereği olarak değerlendirdiklerini söyledi, ve “Milletimizin bize verdiği görevin anlamını değerlendiriyoruz. Bu anlam doğrultusunda ülkemizde bize verilen anamuhalefet partisi görevini sürdüreceğiz,” diye konuştu.

Önder Sav açıklama yaparken, slogan atan bazı partililer Cumhuriyet Halk Partisi yönetimini ve Genel Başkan Deniz Baykal’ı istifaya çağırdı.

Milliyetçi Hareket Partisi’nden yapılan açıklamada, “Halk AKP’ye ikinci kez iktidar imkanı vermiştir; halkın iradesine saygı göstermeliyiz” denildi. Açıklamada, Milliyetçi Hareket Partisi’ne muhalefet görevi verildiği belirtildi.

Seçimlerde yüzde 5,4 oranında oy alarak barajı aşamayan Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar görevinden istifa etti. Demokrat Parti, olağanüstü kongre kararı aldı.

23. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde, katılım oranı yüzde 84 civarında oldu.

XS
SM
MD
LG