Erişilebilirlik

Gül Adaylıktan Çekildi


Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından TBMM'de yeniden yapılan cumhurbaşkanlığı oylamasında 367 katılım sağlanamayınca Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, adaylıktan çekildi.

Gül, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında meclisin 'itibarını', 'siyasetin onurunu' düşündüğü için cumhurbaşkanlığı seçimi için yeni turlar yapılmasının 'anlamsız' olacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananları 'acı tecrübe' olarak nitelendiren Gül, Türk siyasetinin bu tür tecrübelere daha önce de tanık olduğunu dile getirdi.

Bu noktadan sonra adaylığına devam etmesinin doğru olmadığını söyleyen Gül, "Artık, söz milletindir" dedi. Gül'ün adaylıktan çekilmesi konusunda AK Parti'de (AKP) herhangi bir görüş ayrılığı olmadığı belirtildi.

367 Bulunamadı

TBMM Genel Kurulu'nda bu açıklama öncesinde gerçekleştirilen oturumda, cumhurbaşkanlığı seçiminin oylama yapılamadı. Çünkü oylama için Anayasa Mahkemesi'nin öngördüğü 367 toplantı yeter sayısına ulaşılması gerekiyordu. Oysa, kaç katılım olduğuna ilişkin yapılan birinci yoklamada 356, ikinci yoklamada ise 358 milletvekilinin salonda olduğu belirlendi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, seçim için ikinci turun 9 Mayıs'ta yapılacağını belirtse de, Gül adaylıktan çekildiği için bu tur yapılamayacak.

CHP: 'Fiilen Bitti'

TBMM Genel Kurulu'na katılmayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri cumhurbaşkanlığı seçimini kulisten izledi. Sonuçlar açıklandıktan sonra CHP Genel Sekreteri Önder Sav, oylamayı kastederek "Bu iş, fiilen bitmiştir" dedi.

Anavatan Partili milletvekilleri de, oylamaya katılmadı. Parti genel başkanı Erkan Mumcu ile diğer milletvekillerinin İstanbul İl Kongresi'ne katıldığı belirtildi.

367 Engeli

TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanını seçmek için ilk tur oylama 27 Nisan'da yapılmıştı. Ancak mecliste Anayasa'nın 102. maddesinde öngörülen 3'te 2 çoğunluk sağlanamadığı için seçim ikinci tura kalmıştı. CHP, mecliste seçim yapılabilmesi için genel kurul salonunda 367 katılımın bulunmadığı gerekçesiyle oylamayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmüştü. Yüksek Mahkeme de, CHP'nin başvurusunu kabul ederek cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan ilk tur oylamayı iptal etmişti.

XS
SM
MD
LG