Erişilebilirlik

Erdoğan - Büyükanıt Görüştü


Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay’ın hükümete laiklik uyarısında bulunduğu 27 Nisan’dan sonra ilk kez yüzyüze görüştü.

Erdoğan ile Büyükanıt’ın görüşmesi Erdoğan’ın İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde gerçekleşti. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşmeye ilişkin taraflar herhangi bir açıklama yapmazken, Başbakanlık kaynakları görüşme isteğinin Erdoğan’dan Büyükanıt’a iletildiğini, Büyükanıt’ın da bu isteğe olumlu yanıt verdiğini dile getirdiler. Aynı kaynaklar, görüşmede yalnızca ‘genel durum değerlendirmesi’nde bulunulduğunu belirttiler.

Büyükanıt-Erdoğan görüşmesi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül için TBMM’de yapılan ilk tur oylamanın Anayasa Mahkemesi’nce iptalinin ardından da gerçekleşmesi açısından dikkat çekiyor. İptalin gerçekleştiği 27 Nisan gecesi Genelkurmay Başkanlığı, hükümete laiklik konusunda uyarılarda bulunan bir yazılı açıklama yapmıştı.

Bu açıklamayı ertesi gün değerlendiren hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, açıklamanın ‘hükümete karşı bir tavır’ olarak algılandığını söylemişti. Çiçek bu açıklamada bulunurken, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile Başbakan Erdoğan’ın bir telefon görüşmesi yaparak durum değerlendirmesi yaptıkları bilgisi gelmişti.

Erdoğan’a İnceleme

Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanlığı seçimi için TBMM’de 367 katılımın sağlanması kararının ardından Anayasa Mahkemesi’ni 'demokrasiye kurşun sıkıldı' diyerek eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında inceleme başlattı.

Başsavcılık incelemesini 'halk arasında korku ve panik yaratmak', 'suç işlemek için alenen tahrikte bulunmak', 'halkı kanunlara uymamaya alenen tahrik etmek', 'görevi kötüye kullanmak' ile 'devletin yargı organını aşağılamak' suçlamalarından yapacak.

Başbakan Erdoğan, 2 Mayıs'ta partisinin meclisteki grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi kararıyla cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun bloke edildiğini belirterek, bunun ‘demokrasiye sıkılmış bir kurşun’ olduğunu söylemişti.

Bu açıklama üzerine Anayasa Mahkemesi yazılı bir açıklama yaparak Erdoğan’ın sözlerini ‘sorumsuzluk’ olarak nitelemişti. Erdoğan da bu açıklamanın ardından sözlerinin mahkemeye karşı değil, CHP lideri Deniz Baykal’a yönelik olduğunu dile getirmişti. Baykal, mahkemenin 367 kararından önce, bu kararın alınmaması durumunda ülkenin çatışmaya sürükleneceğini öne süren açıklamalarda bulunmuştu.

Anayasa Değişikliği

Öte yandan AKP, anayasa değişiklik paketi teklifini Anavatan Partisi’nden gelen destekle Meclis Başkanlığı'na sundu. AKP teklifi, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

Genel Kurul'da da, AKP grup önerisi kabul edildi. Öneriye göre, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve beş yıl süreyle iki dönem görev yapması ile genel seçimlerin dört yılda bir yapılmasını düzenleyen Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı. Öğleden sonra saat 16.00’da toplanan komisyonun gece uzun saatlere kadar teklif üzerindeki değerlendirmelerini sürdürmesi bekleniyor.

Yedi maddelik Anayasa değişikliği teklifinde, cumhurbaşkanının iki turlu seçimle halk tarafından göreve getirilmesi, genel seçimlerin beş yerine dört yılda bir yapılması, Meclis'te tüm oylamalar için toplantı yeter sayısının 184 olarak belirtilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor.

Teklife göre, cumhurbaşkanlığına milletvekillerinin aday olabilmesi için 20 milletvekilinin imzası gerekecek. İlk oylamada adaylardan biri yüzde 51'i bulursa cumhurbaşkanı seçilecek. Aksi durumda, en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışacak. Teklif, ikinci tur oylamaya tek adayın katılması durumunda oylamanın referandum şeklinde yapılmasını öngörüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için belirlenen süre ise 60 gün.

XS
SM
MD
LG