Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi CHP'yi Haklı Buldu


Anayasa Mahkemesi, 11. Cumhurbaşkanı'nın seçim yöntemine itiraz ederek dava açan Cumhuriyet Halk Partisi'nin, mahkemeye yaptığı başvuruyu kabul etti.

Böylelikle, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül için 27 Nisan'da TBMM'de yapılan ilk tur oylama iptal edildi. Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanı seçimi için TBMM'de toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği kararını aldı. 27 Nisan'da başlayan oylama sürecinin akıbetine ilişkin kararı yarın toplanacak TBMM verecek.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını Başkan Vekili Haşim Kılıç açıkladı. Kararda, mahkemenin 9 üyesi CHP'nin itirazını kabul ederken, 2 üyesi reddetti. Kılıç, bundan sonraki uygulamanın tamamen TBMM'nin iradesi dahilinde yapılacak işlemler olduğunu söyledi. Mahkeme gerekçeli kararını ise daha sonra açıklayacak.

Mahkemenin kararının ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle Ankara'da günlerdir hareketli olan siyaset gündemi daha da hızlandı. Mahkemenin kararından önce toplanan Bakanlar Kurulu, açıklama için mahkeme kararını bekledi. Mahkemenin kararının ardından Bakanlar Kurulu adına açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kararı 'saygıyla' karşıladıklarını dile getirdi.

Çiçek, mahkemenin bu kararı ile birlikte 'erken seçimi' de gündemlerine aldıklarını belirtirken, bunun için AK Parti'nin tek koşulunun 25 yaşındakilerin de aday olmalarına olanak tanınması olduğunu anlattı. Çiçek, bu konuda bir Anayasa değişikliğini gündeme getireceklerini, muhalefetin de bu değişikliğe destek vermesini bekleyeceklerini kaydetti.

Muhalefetin de Gündeminde

Anayasa Mahkemesi'nin kararını muhalefet partileri de değerlendirdi.

CHP lideri Deniz Baykal, öncelikli olarak seçim kararı alınması gerektiğini belirtirken, mahkeme kararının ardından TBMM'de yeni bir oylama yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Baykal, hükümetin erken seçim konusunda kendileri ile 'pazarlık' yapmamasını istedi.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, hükümetin hiçbir konuyu 'oldu bitti'ye getirmemesi gerektiğini belirtirken, kendilerinin başından beri erken seçim tezini savunduğunu, cumhurbaşkanını da halkın seçmesi gerektiğinde ısrar ettiklerini söyledi.

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türkiye'de yeni bir sürece girildiğini belirtirken, bu sürecin 'hayırlar' getirmesini diledi.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, TBMM'de yeni bir oylamanın sözkonusu olamayacağını söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli, kararın AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı sürecini iyi yönetemediğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Süreç Değişti

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla cumhurbaşkanı seçebilmek için dört turluk oylama sürecinin ilk iki turunda bundan böyle 367 milletvekilinin oylamaya katılmış olduğu yoklamayla saptanacak ve 367 katılım sağlanmadan oylama süreci başlamayacak. Partiler arasında uzlaşma sağlanamadan cumhurbaşkanı seçimi mümkün olamayacak. Bu durum ancak anayasa değiştirilerek yeni kurala bağlanabilecek. Anayasanın değişmesi için de en az 367 oy gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunu, ana muhalefet partisi CHP yapmıştı. CHP'nin gerekçesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yapıldığı TBMM'deki oylamada ''toplantı yeter sayısının 367'yi bulmamasıydı''. Meclis Başkanı Bülent Arınç ise bu sayının 184 olduğunu öne sürüp oturumu açmış ve ilk tur oylamayı yaptırmıştı. İlk turda iktidardaki AKP'nin adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül 357 oy almıştı.

XS
SM
MD
LG