Erişilebilirlik

CHP Gül'ün Adaylığına Karşı


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı Cumhuriyet Halk Partisi tarafından tepkiyle karşılandı. Bakan Gül, dün, Parti Genel Başkanı Deniz Baykal’la görüştü. Cumhuriyet Halk Partisi daha sonra Gül’ün Cumhurbaşkanlığını desteklemeyeceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanlığına adaylık başvurusu için yasal sürenin dolmasına bir gün kala yaptığı açıklama ile partisinin 'son dakika politikası' izlediğine ilişkin tartışmalara da son noktayı koydu.

Meclisteki grup toplantısında kalabalık bir partili grubuna seslenen Erdoğan'ın konuşması, sık sık 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganı ve alkışlarla kesildi. Konuşmasında ana muhalefet partisi CHP'ye sert eleştiriler yöneltip, AKP’nin bu eleştirilere aldırmadan 'ülkeye hizmet' anlayışıyla hareket edeceğini söyleyen Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçiminde Anayasa'nın öngördüğü takvime de uyduklarını söyledi.

Erdoğan, Bakan Gül'ü milleti bütün değerleriyle kucaklayacak, liyakat sahibi bir isim olarak niteledi.

Gül de, adaylık başvurusunu Beclis Başkanlığına teslim ettikten sonra düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı olması durumunda halkla bütünleşeceğini söyledi. Cumhurbaşkanının cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı olması gerektiğini belirten Gül, kendisinin bu ilkelere bağlılığından kimsenin kuşku duymamasını istedi. Eşinin türban takmasının 'bireysel tercih' olduğunu söyleyen Gül, Türkiye'de bireysel hak ve özgürlüklere herkesin saygı göstermesi gerektiğini anlattı.

AKP'nin Cumhurbaşkanı adayını Abdullah Gül olarak açıklamasının ardından muhalefetten tepkiler de geldi. En sert tepkiyi CHP lideri Deniz Baykal gösterdi. Baykal, Gül'ü 'Refah Partisi kadrolarının uzantısı' olarak niteledi. Gül'ün önüne ülkeyi istikrara ve barışa kavuşturmak için fırsat çıktığını da belirten Baykal, Gül'ün 'emir-kumanda' sistemi içinde çalışmaması gerektiğini, aksi durumda Türkiye'nin büyük zarar göreceğini dile getirdi. Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu, bu konudaki değerlendirmelerin süreceğini, Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli, Türkiye'nin 'güdümlü bir cumhurbaşkanlığı' dönemine girdiğini öne sürdü.

ABD Yorum Yapmıyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, bir soru üzerine, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda yorum yapmanın uygun olmayacağını söyledi. McCormack, Cumhurbaşkanını Türk halkının seçeceğini söyledi.

Yunanistan, Almanya ve KKTC'den Tebrik Mesajı

Uluslararası ajanslar, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığını dünyaya 'acil' koduyla duyurdu. Gül'ü telefonla arayıp tebrik edenler Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı oldu.

Gül, Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasından sonra başta ana muhalefet partisi CHP olmak üzere tüm siyasi partilerle görüşmeye başladı. Gül, CHP lideri Deniz Baykal ile görüştükten sonra muhalefetin desteğini istediğini söylemekle yetinirken, cumhurbaşkanlığı seçiminde mecliste CHP'nin tutumunun ne olacağına ilişkin açıklama Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek'ten geldi. Özyürek, 27 Nisan'da Mecliste ilk turu yapılacak Cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmayacaklarını, 367 yeter sayısı bulunmadığı takdirde de Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. Ortak hareket etme kararı alan DYP ile Anavatan, bu konuda 'kilit' konumuna geldi. Bu iki partinin sonucu etkileyecek kararı yarinki toplantılarda netlik kazanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık süresi 25 Nisan gecesi sona erecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk oylama 27 Nisan'da, ikinci oylama 2 Mayıs'ta, üçüncü oylama 9 Mayıs, dördüncü oylama ise 15 Mayıs'ta yapılacak.

XS
SM
MD
LG