Erişilebilirlik

İngiltere İran'la İlişkilerini Dondurdu


İngiltere hükümeti, İran, Şattülarap'ta tutukladığı 15 İngiliz askeri serbest bırakılıncaya kadar İran'la ilişkilerini dondurma kararı aldı. Karar, bugün Londra’da Dışişleri Bakanı Margaret Beckett tarafından açıklandı.

İngiliz hükümeti, daha önce İran tarafından göz altına alınan askerlerin, Irak karasularda bulunduğunu gösteren uydu görüntüleri bulunduğunu duyurdu. Uydu bilgilerini gösteren İngiliz Koramiral Charles Style, gözaltına alınan denizcilerin Irak karasularının 3,1 kilometre içinde olduğunu söyledi.

Tahran, 15 İngiliz denizcinin İran karasularını ihlal ettiğini, o nedenle göz altına alındıklarını ileri sürüyor. Askerler, şu anda Tahran’da sorgulanıyor.

İran'ın Arapça yayın yapan El Alem televizyonu, yakalanan 15 İngiliz askeri arasında bulunan kadın asker Faye Turney'i, baş örtüsü takmış olarak konuşurken gösteren görüntüler yayınladı. 3 yaşında bir çocuk annesi olan Turney, İranlıların kendilerine çok iyi davrandığını, tutuklanma nedenini anlattıklarını, tutuklandıkları sırada İran karasuları içinde olduklarını söylüyor.

İngiliz hükümeti, videonun yayınlanmasına sert tepki gösterdi. İngiliz yetkililer, kadın askerin baskı altında konuştuğunu savundu.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, denizcilerin bırakılması için diplomasi sonuç vermezse, “farklı bir safhaya girileceği” uyarısında bulundu.

İngiliz gazetelerinde çıkan haberlere göre, Tahran hükümeti, gözaltına alınan gruptaki kadın asker Faye Turney'i kısa bir süre içinde serbest bırakmayı planlıyor.

Öte yandan, Arap Birliği zirvesi için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki’yle görüştü.

Erdoğan, askerler hakkında görüşme sürecinin devam ettiğini belirtti ve “her an bir olumlu gelişme bekleyebiliriz” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG