Erişilebilirlik

Beckett Ankara Ziyaretini Yarıda Kesti


15 İngiliz askerini gözaltına alan İran ile İngiltere arasındaki krizin çözülmesi için Türkiye de devreye girdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün telefonla aradığı İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile Başbakan Erdoğan, Riyad’da yüz yüze görüşecek. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, askerlerin serbest bırakılması için İran’dan bir işaret alamayınca Türkiye gezisini yarıda kesti.

Türkiye, İngiltere’nin isteği üzerine İran üzerindeki baskıyı artırarak 5 gündür nerede tutuldukları bile bilinmeyen 15 İngiliz askerinin serbest bırakılmasına çalışıyor. Türkiye’nin bu çabası, çalışma ziyareti için Ankara’da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’in temaslarında kendisini açıkça gösterdi.

Beckett’in daha Ankara’ya inmeden, İngiliz askerlerin serbest bırakılması için muadili Abdullah Gül’den yardım istediği, Gül’ün de bu istek üzerine İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki’yi aradığı belirlendi. Gül, Muttaki’ye İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasını Türkiye’nin de istediğini aktarırken, Muttaki’nin bu isteğe yanıtının sorgulamaları tamamlanır tamamlanmaz İngiliz askerlerinin serbest kalacağı yönünde olduğu belirtildi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Arap Ligi zirvesine katılmak için gittiği Riyad’da bugün Muttaki ile yüzyüze görüşerek Biritanyalı askerlerin serbest bırakılması yönündeki isteği yineleyeceği kaydediliyor.

Basra Körfezi’nde karasularının ihlal edildiği gerekçesiyle İran’ın 5 gün önce gözaltına aldığı İngiliz askerlerinin durumu, İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’in Ankara’da yaptığı görüşmelere damgasını vurdu. İlk olarak Abdullah Gül ile görüşen Beckett daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ile de biraraya geldi.

Beckett, Bakan Gül ile görüşmesinde Ortadoğu’da barış ve istikrarın sağlanması için Türkiye’nin önemine dikkat çeken, Türkiye’nin İran’ın elindeki İngiliz askerlerin serbest bırakılmasında da rol oynayacağını dile getirdi. Gül, ise krizin çözümünde Türkiye’nin de devrede olduğunu belirterek Beckett’ı rahatlatmaya çalıştı.

Beckett, Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında İngiltere Başbakanı Tony Blair’in diplomatik çabaların sonuç vermemesi durumunda başka yolların deneneceğine ilişkin açıklamasının ne anlama geldiğine ilişkin soruları, İran’la yapıcı bir sonuca ulaşmaya çalıştıklarını belirterek yanıtladı.

İki bakanın görüşmesinde, BM Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırımlarıyla karşı karşıya olan İran’in nükleer faaliyetleri de değerlendirildi. İran’ın bu faaliyetlerini şeffaf ve barışçıl amaçla yürütmesi konusunda Türkiye’nin İran’a daha çok baskı yapmasını isteyen Beckett’in Gül’den, Türkiye’nin İran’a her türlü uyarıyı ‘zaten’ yaptığına ilişkin bir yanıt aldığı öğrenildi. Beckett’in da, İran’ın uyarılara kulak asmamasından yakındığı ve yeni yaptırımların kaçınılmaz olduğunu anlattığı belirtildi.

Beckett, Başbakan Erdoğan’la görüştükten sonra Türkiye gezisini yarıda bırakarak ülkesine dönme kararı aldı. Beckett’in geri dönüşünde İngiliz askerlerinin serbest bırakılması yönünde İran’dan herhangi bir işaretin gelmemesinin büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Beckett, Türkiye’de temasları kapsamında Ankara’dan İstanbul’a geçerek AB Başmüzakerecisi Ali Babacan ile görüşmeyi planlıyordu.

XS
SM
MD
LG