Erişilebilirlik

'Kerkük'teki Gelişmelere Seyirci Kalamayız'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi grup toplantısında Irak ve Ortadoğu’daki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan Türkiye’nin Ortadoğu’ya sırtını dönemeyeceğini ve Kerkük’teki gelişmeler seyirci kalmayacağını söyledi ve Irak’taki farklı mezhep ve etnik gruplara uyarılarda bulundu. Erdoğan Amerika başta olmak üzere tüm küresel aktörlere sorumluluk içersinde hareket etme çağrısında bulunurken, Irak konusunda Türkiye ve komşu ülkelerin görüşlerinin hesaba katılmasını istedi.

Erdoğan, Ortadoğu’da barış imkanlarını zorladıklarını ifade etti ve Türkiye’nin bölgede yaşanan gelişmelere sırtını dönemeyeceğini vurguladı. Erdoğan, Lübnan’daki siyasi bunalım ve gerilim konusunda Türkiye’nin sessiz kalamayacağını kaydetti. Başbakan Erdoğan, 2007 yılının Irak için bir kader yılı olacağını ifade ederken “Bu yangın bizi her an rahatsız ediyor” dedi ve Saddam’ın idam edilmesinin Irak’ta tehlikeli bir kutuplaşma yaratmasından endişe ettiklerini belirtti.

Amerika başta olmak üzere küresel aktörlerin Irak’ta sorumluluk içinde hareket etmelerini isteyen Erdoğan Türkiye ve komşu ülkelerin hesaba katılmadığı oldu bittilerin istikrar getirmeyeceğini vurguladı. Irak’taki farkli mezhep ve etnik grupların bu uyarıyı dikkate almasını söyleyen Erdoğan,Irak’ın bölünmesi ve Kerkük’te ‘oldu-bitti’ peşinde koşanlara bu uyarıyı yapmak zorunda olduğunu aktardı. Erdoğan Kerkük’te bir referandum ihtimaline tevessül edilmesinin çok tehlikeli gelişmeler yaratabileceğini kaydetti ve Kerkük’te demografinin değiştirilmesi gayretine seyirci kalamayacaklarının altını çizdi. Başbakan Şii ve Sunilerin aynı yapı altında yaşayabilmesi gerektiğini söylerken Türkmen varlığının da korunmasını istedi.
XS
SM
MD
LG