Erişilebilirlik

ABD Erbil'deki İran Temsilciliğini Bastı


Amerikan birlikleri, Erbil’deki İran diplomatik temsilciliğini bastı. Baskında konsoloslukta bulunan beş İranlı gözaltına alındı.

Sabaha karşı düzenlenen baskında, konsolosluk binasındaki belge ve bilgisayarlara da el konulduğu bildirildi. Amerikan ordusundan, baskınla ilgili resmi açıklama yapılmadı.

Amerika, İran’ı, Irak’taki mezhep çatışmasını kışkırtmakla suçluyor.

İran haber ajansı IRNA, Amerikan askerlerinin, çalışanları, çeşitli resmi belge, doküman ve bilgisayarlarla beraber bilinmeyen bir yere götürdüklerini bildirdi. Haberde, Erbil’deki İran temsilciliğinin Kuzey Irak bölge hükümetinin izniyle açılmış olduğuna dikkat çekiliyor.

Amerika baskını doğruladı ancak binanın resmi bir sıfatı bulunmadığını ileri sürdü. Açıklamada 5 değil 6 kişinin tutuklandığı belirtiliyor. Savunma Bakanlığı Sözcüsü, tutuklanan kişilerin Irak ve yabancı askerlerin öldürülmesinde rol oynadıklarını iddia etti. Amerika, İran'ı, direnişçilere destek sağlamak ve yabancı teröristlerin topraklarından Irak'a sızmalarına göz yummakla suçluyor.

Kürt yönetimi baskını kınadı ve tutuklanan kişilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Öte yandan Irak’ta şiddet olayları dün de devam etti. Kerbela’da düzenlenen saldırıda, Suudi Arabistan’dan dönen 11 Iraklı Şii hacı öldürüldü.

Dün yine ülke genelinde düzenlenen silahlı ve bombalı saldırılardaysa toplam 15 kişinin öldürüldüğü açıklandı.

XS
SM
MD
LG