Erişilebilirlik

İran BM Kararını Kınadı


İran liderleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, tartışmalara yolaçan nükleer programı nedeniyle İran'a karşı aldığı yaptırım kararını kınadı ve İran'ın nükleer yeteneğini geliştirme yönündeki programına daha çok hız vereceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad kararı, "hiçbir değeri olmayan bir kağıt parçası" diye niteledi ve Konseyin böyle bir karar almış olduğu için pişmanlık duyacağını savundu.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri ve nükleer konularla ilgili görüşmelerde ülkesini temsil eden Ali Larijani de yaptırımların İran'ın, barışçı nükleer programını sürdürme konusundaki kararlılığı üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını söyledi.

Laricani, Güvenlik Konseyi kararından sonra, Natanz'daki uranyum zenginleşIeştirme tesisinde 3000 yeni santrfüjün montajına başlanacağını açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi dün, oybirliğiyle, İran'ın uranyum zenginleştirme işleminden vazgeçmesini sağlamak için hassas nükleer malzeme ve teknoloji alışverişine yaptırım uygulamayı kararlaştırmıştı. Zenginleştirilmiş uranyum nükleer bomba üretiminde kullanılabiliyor. Konsey kararına göre, İran'ın nükleer programına ve füze üretim çalışmalarına katkıda bulunan şirket ve bireylerin maddi varlıkları dondurulacak. İran, karara uymadığı takdirde, "askeri nitelik taşımayan" diğer yaptırımlar da uygulanacak.

Dünya liderleri de yaptırım kararından memnun olduklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler'in yeni genel sekreteri, Ban Ki Moon, Amerikan ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, İran'dan nükleer programıyla ilgili olarak görüşme masasına oturmasını istedi. Fransa Dışişileri Bakanı Philippe Douste-Blazy, İran'ın nükleer programında ısrar etmesi yüzünden tamamen tecrit edildiğini belirtti.

İran'ın kendisine tanınmış olan ve 31 Ağustos'ta dolan süre içinde uranyum zenginleştirme işlemlerini durdurmaması nedeniyle Amerika'nın öncülüğünde, uluslararası yaptırımlar uygulanması için girişimler başlatılmıştı. ABD ve batılı müttefikleri İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını önü sürerken İran, nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG