Erişilebilirlik

İran'a Yaptırım Uygulanıyor


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’a yaptırım uygulanmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Güvenlik Konseyi kararı uyarınca, İran’ın nükleer teknoloji ve füze ticareti yapması yasaklanıyor. Karar uyarınca, ayrıca, İran’ın nükleer veya füze programlarıyla ilişkisi olduğu saptanan şirketlerin ve kişilerin malvarlıkları donduruluyor.

İran Dışişleri Bakanlığı, BM kararının "yasadışı" olduğunu ve nükleer programlarına devam edeceklerini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yaptırım kararının yetersiz olduğunu ve Birleşmiş Milletlerin daha katı bir tutum sergilemesi gerektiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yaptırım kararıyla, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almasını ve nükleer programıyla ilgili müzakerelere yeniden başlamasını sağlamaya çalışıyor. Karar metninde, Tahran’ın uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmemesi durumunda daha fazla yaptırım uygulanabileceği belirtiliyor.

İranlı milletvekilleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin yaptırım uygulama kararı alması durumunda, İran’ın, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesiyle yapılan işbirliğini daha da azaltacağı tehdidinde bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’a yaptırım uygulama kararını iki aydır tartışıyordu.

Rusya uzun zamandır yaptırımların çok sert olduğunu savunuyordu ve girişimleri sonucu bazı maddeleri hafifletmeyi başardı. Örneğin, Moskova’nın girişimleri sonucu, İran’ın nükleer programıyla ilişkisi olan kişilere seyahat yasağı getirlmeyecek.

Bugün yapılan oylamadan önce Başkan Bush ve Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin, bir telefon görüşmesi yaparak, “bu konuda ilerleme kaydedilmesi gerektiği” konusunda görüş birliğine varmıştı.

Amerika, İran’ın 31 Ağustos tarihine kadar uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermediği gerekçesiyle sert yaptırımlar uygulanması için çalışıyordu.

Amerika ve batılı devletler, İran’ın enerji ihtiyacını karşılama kisvesi altında nükleer silah geliştirmeye çalıştığını düşünüyor. İran ise, bu suçlamayı reddediyor.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG