Erişilebilirlik

Ermeni Tasarısı Onaylandı


Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkileri geren ve Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa tasarısı Fransa Ulusal Meclisi’nde görüşülerek kabul edildi. Tasarı üzerinde yapılan oylamada, katılan milletvekillerinden 106’sı “evet”, 19’u hayır oyu kullandı.

Fransa Parlamentosu’ndaki görüşmeler buranın saatiyle sabah 09.30’da başladı. Önce gruplar adına yapılan konuşmalarda milletvekillerinin tamamına yakını tasarıyı savundu. Yalnızca iktidar partisi Halk Hareketi Birliği’ne mensup milletvekilleri Pierre Lequiller ve Michel Piron tasarıya karşı görüş bildirdi. Lequiller tasarının anayasının ifade özgürlüğıü ilkesine aykırı olduğu görüşünü savundu, Türkiye’nin ortak tarihçiler komisyonu kurulması çağrısı ile Fransız tarihçilerin “tarihi bize bırakın” çağrılarına dikkat çekti.

Piron da, özgür ülkelerde yasakçı yasaların çıkarılamayacağını söyledi.

Yasayı savunan milletvekilleri ise söylemlerinin temeline Lyon’da Ermeni soykırımı anıtı açılışında bir grup Türk tarafından yapılan gösteriler gerekçe ollarak gösterildi.

Görüşmelerde en sert konuşma Ermeni kökenli milletvekili Patrick Deveciyan’dan geldi. Türkiye’de ifade özgürlüğü olmadığını savunan Deveciyan 301’inci madde ile soykırım olduğunu söyleyenlerin cezalandırıldığını vurguladı.

Hükümet adına söz alan Avrupa İşlerinden sorumlu Bakan Cathrine Colona, hükümetin genel görüşünü yansıtarak tasarıya karşı çıktı. Konuşmasında Türkiye’de “soykırım vardır” dediği için ceza alan Ermeni kökenli entellektüellerin bile bu yasaya karşı çıktığını belirten Colona, “Bırakın tarihi tarihçiler yazsın. Ermenilerin acısını anlıyoruz ama Türkiye’nin dostluğuna da önem veriyoruz” dedi.

Tasarının geneli üzerindeki görüşmelerin ardından maddelerine geçildi. Burada aralarında Patrick Deveciyan’ın da bulunduğu milletvekilleri tarafından verilen değişiklik önergeleri ele alındı. Dikkatleri en çok çeken önerge Deveciyan’ın “tarihçiler bu yasağın dışında kalsın” önergesiydi. Ancak bu önerge Genel Kurul tarafından kabul görmedi.

Kabul edilen yasa ile soykırım yoktur diyenlere 1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro’ya kadar para cezası verilecek. Şimdi yasa Senato’ya ardından da Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Yasanın senatoya götürülmesi yetkisi hükümetin elinde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG