Erişilebilirlik

Ermeni Tasarısı Bugün Oylanıyor


Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa tasarısı Fransa parlamentosunda bugün gündeme geliyor. Görüşmeler öncesinde bir grup Türk, parlamento önünde gösteri yaparak yasayı protesto etti. Bu arada Fransa Uluslararası İlişkiler ve Strateji Enstitüsü Türkiye uzmanı Diddier Billion, tasarının “bir skandal olduğunu” belirterek, bu tür girişimlerin ancak diktatör ülkelerde görülebileceğini savundu.

Günlerdir Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkileri geren Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa tasarısı bugün mecliste görüşülüyor. Sosyalist Parti tarafından gündeme getirilen tasarıya tepkiler devam ediyor. İşçi Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi yüz kadar Türk, Fransa Parlamentosu önünde yasayı protesto etti. Fransız ve Türk basınının ilgi gösterdiği topluluk, ellerinde Türk bayraklarıyla Meclis önünde yazılı bir açıklama yaptı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden tasarıyı protesto etmek amacıyla geldiklerini belirten Türkler; Fransa’nın bu yanlıştan dönmesini, aksi takdirde eylemlerini arttırarak devam edeceklerini açıkladı.

Bu arada parlamentoda da tasarının lehinde ve aleyhinde tartışmalar devam ediyor. Fransa Uluslararası İlişkiler ve Strateji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Türkiye uzmanı Didier Billion, Fransız siyasetçilerini ikiye bölen tasarıyı Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Tasarının cumhuriyet ve demokrasi ilkelerine aykırı olduğunu, bir düşüncenin cezalandırılmasını ise şok edici bulduğunu belirten Billion, “ Fransız halkı bu milletvekillerini tarih yapmaları için seçmedi. Bu tür girişimler sadece diktatör ülkelerde olur” dedi. Billion, Fransız milletvekillerinin, kendi ülkeleri hakkında olmayan tarihi bir konu hakkında karar almasının ve hapis cezası verebilecek kadar ileri gitmesinin iki kez şok edici olduğunu kaydetti.

Uzman, Ermenilere soykırım yapılıp yapılmadığının başka bir zeminde tartışılabileceğini ancak her durumda bunun milletvekillerinin işi olmadığını söyledi. “Bunlar demokrasinin kökenlerini sarsan ciddi hatalar” diyen Billion, böyle bir durumla karşılaşmayı Ermenistan ve Türkiye’deki ermenilerin istemediğini belirtti, Fransa’daki Ermeni diyasporasının bir bölümünün de yasayı desteklemediğinin altını çizdi.

Milletvekillerinin küçük bir diasporanın radikal bir grubunu sevindirecek, bunun dışında herkesi üzecek bir girişimi seçim kaygılarıyla getirmesini de eleştiren Billion, “Milletvekilleri ateşin üzerine körükle gidiyor” dedi. Billion, Fransız dış politikasının böylesine küçük gruplar tarafından yönlendirilmesinin de cumhuriyet rejimi açısından kaygı verici olduğunu savundu. Didier Billion, yasa Meclis’ten geçse de, Senato ve Cumhurbaşkanlığı aşaması olduğuna dikkat çekerek, pes etmemek ve yasaya karşı çıkmaya devam etmek gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG