Erişilebilirlik

'Barış İstiyoruz'


Başkan Bush, dünya liderlerini “terörden arınmış” bir dünya kurmak için Ortadoğu’daki ılımlı güçleri desteklemeye çağırdı.

Bush, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada dünyanın teröre başvuran aşırı eğilimlilerle barışı destekleyen ılımlılar arasında ideolojik bir savaşa sahne olduğunu belirtti.

Amerika’nın çatışma aramadığını söyleyen Bush, Ortadoğu’da herkes için daha iyi bir yaşam istediğini söyledi.

“Ülkem barış istiyor. Aşırı uçlar Batı’nın İslam’a karşı savaş açtığını öne sürüyor. Bu yanlış propagandanın amacı kafaları karıştırmak ve terörü meşru kılmaktır.”

Bush, Irak ve Afganistan’daki hükümetleri teröristlere karşı verdikleri savaşta desteklemeye devam sözü de verdi. Bush, ayrıca İran’ı nükleer silah elde etme arzusundan vazgeçmeye çağırdı.

İran halkına doğrudan seslenen Başkan, Amerika’nın kendilerine saygı duyduğunu, İran’ı yönetenlerin halkın özgürlük isteğini reddettiğini vurguladı. İran’ın enerji ihtiyacını karşılaması için nükleer programa sahip olmasına kimsenin karşı çıkmadığını söyleyen Bush, Amerika’nın soruna diplomatik çözüm bulunması için çalıştığını vurguladı.

Bush, konuşmasından önce New York’ta Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile İran konusunu görüştü. Görüşmenin ardından Bush, İran’a yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulundu. Chirac önceki gün, İran’la müzakerelerde yaptırım tehdidi yerine diyalog yolunun denenmesi gerektiğini söylemişti.

Dün akşam Genel Kurul’a hitap eden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise, ülkesinin nükleer programının saydam ve barışçı olduğunu savundu. Ahmedinejad, konuşmasında Amerika ve İngiltere’yi sert bir şekilde eleştirdi. Bu iki ülkenin Irak’ta işgalci olduklarını söyleyen Ahmedinejad, özellikle Amerika’yı İsrail’e verdiği destekten dolayı eleştirdi.

İran Cumhurbaşkanı, dünyadaki ihtilafların önüne geçilememesinin bir nedeninin, Amerika ve İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki konumlarından kaynaklandığını ileri sürdü.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na dün hitap etmesi gereken Tayland Başbakanı Tahsin Şinavatra, ülkesinde askeri darbe olması nedeniyle bu konuşmayı yapamadı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, katıldığı son Genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, görev yaptığı son on yılda küresel sorunların daha da sivrildiğini söyledi.

New York muhabirimiz Elif Özmenek'in, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nden geçtiği haberi yukarıdaki Windows Media bağlantısı üzerinden dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG