Erişilebilirlik

Papa: 'İfadeler Benim Düşüncem Değil'


Papa 16. Benedict, İslam diniyle ilgili açıklamalarının Müslümanlar tarafından yorumlanma şeklinin kendisini “derinden üzdüğünü” bildirdi.

Papa, hafta içinde Almanya’da yaptığı ve bir Bizans imparatoruna atfettiği sözlerin kendi düşüncesini yansıtmadığını söyledi.

Papa Benedict, bu açıklamalara Müslüman dünyasından gelen tepkileri, Roma dışındaki yazlık ikametgahından yaptığı Pazar ayini sırasında da yatıştırmaya çalıştı.

Almanya’daki gezisi sırasında dinbilimcilerle konuşan Papa, “cihad” kavramını değerlendirmiş ve şiddetin dinle uyuşmadığı mesajı vermişti. Alman asıllı Papa, Salı günü ülkesini ziyaretinde bir grup dinbilimciye hitaben yaptığı konuşmada, 14. Yüzyıl'da yaşamış olan Bizans İmparatoru Manuel Paleologos'un söylediği, Hazret-i Muhammed'in dünyaya kötülük ve insanlık dışı kavramlar getirdiği yolundaki sözleri hatırlatmıştı.

Papa Benedict, Almanya’daki konuşmasının, Hıristiyanlık ve İslam dini arasında, “karşılıklı saygı çerçevesinde içten ve dürüst bir diyalog başlatmayı” amaçladığını söyledi.

Bu arada Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütü, Papa’nın son açıklamalarının “yeterli bir özür olarak” kabul edilebileceğini açıkladı. Kahire’de açıklama yapan siyasi oluşumun üst düzey yetkilisi Muhammed Habib, Papa’nın son açıklamasının bir “geri adım” olarak nitelenebileceğini, ancak İslam’la ilgili düşüncelerini biraz daha açmasını umduğunu söyledi.

Bu arada dünyanın diğer bölgelerinde Papa’nın açıklamalarına yönelik tepkiler devam etti. Batı Şeria’da iki kilise ateşe verildi. İran’ın Kum kentindeyse ilahiyat öğrencileri Papa’nın açıklamasını protesto etti.

Gazze’de açıklama yapan Hamas hükümeti başbakanı İsmail Haniye, kiliselere düzenlenen saldırıları kınadı. Haniye, Hıristiyanların da Filistin halkının bir parçası olduğunu söyledi.

Bu arada Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir Katolik rahibe öldürüldü. Saldırının Papa’nın açıklamalarıyla ilgili olmasından kaygı duyuluyor. Saldırganın olaydan sonra tutuklandığı açıklandı.

XS
SM
MD
LG