Erişilebilirlik

BM: Ateşkes İhlal Edildi


İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın içlerinde bir komando operasyonuna giriştiğini ve bir askerinin öldüğünü, ikisinin de yaralandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in ateşkesi ihlal ettiği ve Genel Sekreter Kofi Annan'ın son olaylardan kaygı duyduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, taraflara, silah ambargosuna uymaları, kışkırtıcı hareketlerden kaçınmaları ve 1701 sayılı kararın uygulanması konusunda sorumluluk sahibi olmaları çağrısında bulundu.

BM Sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kofi Annan'ın İsrail ve Lübnan Başbakanlarıyla da telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Genel Sekreter, ateşkese uyum konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine bilgi verilmesini istedi.

Lübnan televizyonuna açıklama yapan Birleşmiş Milletler yetkilisi Terje Roed-Larsen da, operasyon haberleri doğruysa bunun ateşkesin ihlali anlamına geldiğini söyledi.

İsrail askeri sözcüsü, komandoların Suriye ve İran'dan Hizbullah'a silah sevkiyatını engellemek için Lübnan'a sevkedildiğini ve operasyonun başarılı olduğunu bildirdi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Elias Murr, Birleşmiş Mİlletler müdahale etmediği takdirde, Litani nehrinin güneyine yapılan asker sevkini durdurabileceklerini açıkladı.

Görgü tanıklarına göre, İsrail komandoları, Lübnan'ın doğusundaki Baalbek kenti yakınına helikopterlerle indirildi. Lübnan güvenlik yetkilileri, İsrail askerlerinin Lübnan askerlerine ait üniformalar giymiş olduklarını ve Baalbek'in batısındaki Bodai'de bir okulu basarak Hizbullah militanlarıyla çatışmaya giriştiklerini bildirdi. Bu çatışmada en az 3 Hizbullah gerillasının öldüğü bildirildi.

Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, İsrail askeri operasyonunun, Birleşmiş Milletler kararıyla uygulanan ateşkesi açıkça ihlal ettiğini söyledi.

Lübnan basını, İsrail'in, Baalbek'de olduğu bildirilen, önde gelen Hizbullah lideri Muhammed Yazbek'i hedef almış olabileceğini bildiriyor.

50 Fransız Askeri Bölgeye Ulaştı

Bu arada, 50 kadar Fransız askeri, Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücüne destek vermek üzere ülkenin güneyine ulaştı.

Birleşmiş Milletler iki hafta içinde Lübnan’a 3500 barış gücü askeri sevketmeyi umuyor.

Gazze'de Gerginlik

Filistin Başbakan Yardımcısı Nasır El Şaer'in İsrail tarafından tutuklandığı bildirildi.

Filistin'de iktidarda bulunan Hamas grubuna bağlı iki parlamento üyesinin verdiği bilgiye göre, Başbakan Yardımcısı bu sabah erken saatlerde evini basan İsrail askerleri tarafından götürüldü. İsrail askeri sözcüsü El Şaer'in "terörist örgüt üyesi" olduğu için tutuklandığını bildirdi.

Bu arada İsrail askeri yetkilileri, Batı Şeria'da İsrail askerlerine ateş açan bir grup silahlı Filistinlinin, bir askeri öldürdüğünü açıkladı.

İsrail, Haziran ayında Batı Şeria'da bir askerinin kaçırılmasından sonra Hamas grubunun üyelerini tutuklamaya başlamıştı. Hamas üyelerinden oluşan Filistin kabinesinin dört üyesiyle Hamas'a bağlı yaklaşık 30 parlamento üyesi İsrail tarafından gözaltında tutuluyor. Dört bakan da bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Bush: Demokrasi Konusunda Kararlıyız

Başkan Bush, haftalık radyo konuşmasında Amerika’nın güvenliğinin Ortadoğu’da demokrasinin yayılmasına bağlı olduğunu söyledi.

Bush, Lübnan’daki çatışmaları “demokrasi ve terörün mücadelesi” olarak nitelendirdi ve Irak ve Lübnan gibi ülkelerde bu kadar şiddetli olayların yaşanmasının bir rastlantı olmadığını belirtti. Bush, bu iki ülkede insanların özgür bir toplum yaratmaya çalıştığını söyledi.

Bush, teröristlerin ve onları destekleyenlerin bu ülkelerin öneminin farkında olduğunu ve Amerika’nın yeni demokrasilere destek vermeyi sürdüreceğini kaydetti.

Muhalefetteki Demokrat Parti adına haftalık radyo konuşmasını yapan Kongre adayı Joe Sestak ise, Irak’ta uygulanan politikaların bu ülkeyi Amerika’ya “bağımlı” hale getirdiğini söyledi ve Amerikan askerlerinin kademeli olarak geri çekilmesi çağrısında bulundu.


XS
SM
MD
LG