Erişilebilirlik

'Saldırılar Ateşkese Yardımcı Olmuyor'


Birleşmiş Milletler’in Ortadoğu özel temsilcisi Terje Roed-Larsen, İsrail’in Bekaa vadisine düzenlediği saldırının ve Lübnan’a halen uyguladığı ablukanın ateşkese yardımcı olmadığını açıkladı.

Roed-Larsen, ateşkesin çok kırılgan olduğu ve an kontrolden çıkarak yeni şiddet olaylarına meydan verebileceği uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler yetkilisi dün Lübnan’ı ziyaret etti, bugün ise İsrail’e geçecek.

İsrail, Cumartesi günü Bekaa vadisine düzenlediği saldırının, meşru müdafaa amacı taşıdığını ve Hizbullah’ın yeniden silahlanmasını önlemeyi hedeflediğini bildirdi. Ateşkesi ihlal etmediğini savunan İsrail, Lübnan’a uygulanan ablukanın da aynı amaca hizmet ettiğini kaydediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ise, İsrail’in saldırısının bu “hassas süküneti” tehlikeye attığını belirtti.

Hizbullah'a Üstü Kapalı Uyarı

Bu arada, Lübnan savunma bakanı, İsrail’le varılan ateşkesi bozan örgütlerin “vatan haini” ilan edileceğini ve bu örgütlerden sert biçimde hesap sorulacağını söyledi

Elias Murr, Hizbullah örgütünden doğrudan söz etmekten kaçındı. Örgüt, bir aydan fazla süren operasyon boyunca İsrail birliklerine karşı savaşmıştı.

Bu arada Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, başkent Beyrut’un en çok bombalanan güney mahallelerini gezdi. Sinyora, yıkımın İsrail’in işlediği insanlık suçunun kanıtı olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG