Erişilebilirlik

Ankara Barışgücüne Sıcak


Lübnan’da sağlanan ateşkesin ardından bölgeye gönderilmesi planlanan uluslararası barış gücüne Türkiye’nin de katılması konusu Başbakanlık’ta yapılan toplantıda değerlendirildi.

Başbakan Erdoğan başkanlığında yaklaşık iki saat süren toplantıya, Genellkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yanısıra Dışişleri, Milli Savunma, Adalet bakanları, Dışişleri Müsteşarı Ali Tuygan, Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan ile askeri yetkililer katıldı.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in Lübnan’da ateşkes sağlanması yönünde aldığı karardan duyulan memnuniyet dile getirildi ve bundan sonraki süreçte bölgeye Birleşmiş Milletler geçici gücüyle 15 bin asker gönderileceği hatırlatıldı. Açıklamada, ''Bütün bu hususlara önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edilecek yeni bir kararla daha fazla açıklık kazandırılması beklenmektedir,''denildi.

Türkiye bölgede çatışmalar tamamen sona ermeden Lübnan’a asker göndermek istemiyor.Hem Başbakan Erdoğan hem de Dışişleri Bakanı Gül, bölgede ateşkesin sağlanması durumunda Lübnan’a gönderilecek uluslararası barış gücüne Türkiye’nin de katılabileceğini söylemişti.Bölgeye asker gönderilmesine karar verilirse, Anayasa’nın 92’inci maddesine göre Hükümet Meclis’e bir tezkere sevk edecek. Tezkere doğrudan Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak ve toplam milletvekili sayısının yarıdan bir fazlasının oyuyla kabul edilebilecek.

Ancak ana muhalefet partisi, oluşturulması planlanan barış gücüyle Türkiye’nin Lübnan’a asker göndermesine sıcak bakmıyor. Bugün bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, ''Lübnan'a asker göndermenin, daha önce Irak bataklığına Türkiye'yi sokamayanların, bu vesile ile dolaylı yoldan sokma gayreti olduğu son derece açık ve nettir'' diye konuştu.

Bu arada, ateşkes kararı alınmasına karşın Türkiye’de İsrail’e yönelik protestolar sürüyor. Bugün İsrail Büyükelçiliği’ne gelen bir grup Ankaralı yazar, büyükelçiliğe kalem fırlatarak İsrail’in Lübnan saldırılarını protesto etti. Grup yaptığı açıklamayla, büyükelçiliğe atılan kalemlerin Lübnanlı ve Filistinli çocukların kullanamadıkları kalemleri temsil ettiğini söyledi.
XS
SM
MD
LG