Erişilebilirlik

Hizbullah Yeni Roketler Attı


Lübnan’da ateşkesin ardından 24 saat bile geçmeden Hizbullah militanlarının İsrail mevzilerine en az on roket attığı bildiriliyor. İsrail can kaybına yol açmayan roket atışına karşılık vermediğini açıkladı. İsrail dün sabah ayrıca, askerlerine çok yaklaştıkları gerekçesiyle, en az 5 Hizbullah militanını öldürdüğünü açıkladı.

Ateşkesin dün sabah yürürlüğe girmesinin ardından, savaş sırasında evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce Lübnanlı bombalanmış yollardan geçerek güneydeki evlerine geri dönmeye çalıştı. İsrailliler de saklandıkları sığınaklardan çıktı.

Hizbullah Lideri Hasan Nasrullah, İsrail’e karşı tarihi ve stratejik bir savaş kazandıklarını ilan etti.

Başkan Bush ise, Hizbullah’ın çatışmada yenilgiye uğradığını söyledi. Bush Lübnan’ın güneyinde daha önce Hizbullah’ın kontrolu altındaki bölgeye Birleşmiş Milletler barış gücünün yerleştirileceğini bildirdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kendisini eleştiren parlamento üyelerine hitaben yaptığı konuşmada ateşkesin, Hizbullah’ın devlet içinde devlet olma konumuna son verdiğini öne sürdü.

İsrail Hizbullah’a silah sevkini önleyecek uluslararası önlemler alınıncaya kadar, Lübnan’a uyguladığı hava ve deniz ablukasını sürdüreceğini bildiriyor.

İtalya 3 Bin Asker Gönderiyor

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Lübnan hükümetini ülkenin güneyine göndereceği askerleri bir an önce sevk etmeye çağırdı.

Açıklamada, Lübnan askerlerinin bölgede 3 haftadır devam eden Hizbullah-İsrail çatışmalarını durdurmada yardımcı olabileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler ise, bölgede bulunan 2000 barışgücü askerine takviye olarak 13 bin asker daha gönderme kararı aldı. Böylece Güney Lübnan’da uluslararası barış gücü askerlerinin sayısı 15 bine çıkacak.

İtalya barışgücüne 3 bin asker vereceğini açıkladı. İtalyan askerlerinin bir hafta ila 10 gün içinde güney Lübnan’a varması bekleniyor.

Bu arada İsrail, güney Lübnan’da ateşkesin devamını sağlayacak tam donanımlı bir uluslararası barış gücü gelmeden, askerlerini bölgeden çekmeyeceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG