Erişilebilirlik

İran Konusunda Uzlaşmaya Varıldı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya, İran’ın nükleer programı konusunda uzlaşmaya vardı. Altı ülke, İran’a ne gibi teşvikler önerileceği ve işbirliği yapmaması halinde ne tür yaptırımlar uygulanabileceği konusunda anlaştı.

Anlaşma, bugün Viyana’da, İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett tarafından açıklandı.

İran’a sunulacak paketin ayrıntılarını açıklamayan Beckett, Tahran rejiminin işbirliği yapması halinde, önemli kazanımlar elde edeceğini söyledi. Beckett, Tahran’ın işbirliği yapmaması durumunda, konunun Güvenlik Konseyi’nin gündemine alınacağını bildirdi.

İran Amerika'nın Çağrısını Reddetti

İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, ülkesinin Amerika ile koşullu görüşme yapmayı asla kabul etmeyeceğini açıkladı. İran’ın uranyum zenginleştirme programından vazgeçmeyeceğini vurgulayan Muttaki, Amerika’yı, ülkesiyle ilişki kurmak istiyorsa, mevcut tavrını değiştirmeye çağırdı. Rice, İran nükleer çalışmalarını durdurursa, Avrupa ülkelerinin Tahran ile sürdürdüğü görüşmelere Washington’un da katılmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki, Amerika’nın diyalog önerisine açık olduğunu ancak bunun önkoşullarla yapılamayacağını söyledi.

Bakan, İran’ın doğal haklarının müzakere konusu olamayacağını ama ayrımcılığın yapılmadığı adil ve belirli bir çerçevede ortak sorunların müzakere edilebileceğini belirtti. Muttaki, İran’ın nükleer faaliyetlerinde bir sapma olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığına dikkat çekerek, ülkesinin doğal süreci devam ettireceğini vurguladı.

Muttaki, “Amerika İran ile yeni ilişkiler kurmak istiyorsa, tavrını değiştirmelidir" dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, dün, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın İran’la yaptığı görüşmelere, uranyum zenginleştirme faaliyetinin askıya alması şartıyla Washington’un da katılabileceğini ilan etmişti.

Muttaki, Tahran’da, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Condoleeza Rice’ın önerisinin İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığa yeni ve mantıklı bir çözüm yolu sunmadığını söyledi. “Rice’in süslü cümlelerle dolu konuşmasında yeni şeyler yoktu” diyen Muttaki, Rice’in Amerikan askerlerinin Irak’ta yaptığı katliamları örtmeye çalıştığını ileri sürdü ve “Irak’ta Ebu Gureyb ve Guantanamo’da cinayetlere karışmış olan Amerika’nın, İran gibi demokratik bir ülke için söz söylemeye hakkı yoktur” dedi. Muttaki, Rice’ın İran’a önerisini Amerika’nın içine düştüğü inzivadan çıkma çabası olarak niteledi.

İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da İran’ın nükleer enerji kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Muttaki ile görüştükten sonra konuşan İhsanoğlu, İran’ın Nükleer Siyahların Yayılmasını Önleme anlaşmasına taraf olduğunu hatırlattı ve “Nükleer enerjiyi kullanmak NPT anlaşmasına taraf bütün ülkelerin doğal hakkıdır. Hiçbir ülke bir başka milletin bu enerjiyi kullanmasını kısıtlayamaz” dedi.

Konuşmasında Filistin’deki olaylara da değinen İhsanoğlu, Filistin yönetimine yapılan insani ve mali desteğin devam ettirilmesini istedi ve İslam ülkelerinin birbirleriyle daha sıkı işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG