Erişilebilirlik

İran: Uranyum Zenginleştirmeye Devam


Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, İran nükleer çalışmalarını durdurursa, Avrupa ülkelerinin Tahran ile sürdürdüğü görüşmelere katılmaya hazır olduklarını açıkladı. Avrupa ülkeleri Amerikan önerisini destekledi.

İran haber ajansı Amerika’nın girişimini “propaganda hamlesi” olarak niteledi ve uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmanın ülkenin çıkarlarına olmadığını savundu.

Condoleeza Rice, Washington’da yaptığı açıklamada İran tutumunu değiştirmezse, Amerika’nın, kuvvet kullanma dahil her seçeneği açık tuttuğunu da belirtti. Rice, Amerika’nın soruna diplomatik çözüm bulma kararlılığını tekrarladı.

Daha sonra Başkan Bush da Amerika’nın açıklamasının, diplomatik çözüm konusunda liderliği üstlenme arzusunu yansıttığını söyledi. Avrupa Birliği Dışişleri yetkilisi Javier Solana Amerikan önerisinin İran’la uzlaşmaya varma çabalarında en güçlü ve olumlu sinyal olduğunu belirtti.

Avrupalı yetkililer Amerikan önerisinin İngiltere Fransa ve Almanya’nın hazırlamakta olduğu teşvik paketine yeni bir ağırlık kazandırdığını belirtti. Paket bu üç ülke ile Rusya ve Çin’in yetkilileri arasında Viyana’da ele alınacak.

XS
SM
MD
LG