Erişilebilirlik

'Kendimi Savunurum'


Hakkında suç duyurusunda bulunulan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Şemdinli olayları nedeniyle yargılanmaktan gurur duyacağını söyledi. Bu arada, bugün Genelkurmay Karargahında, Orgeneral Büyükanıt hakkında suç duyurusunda bulunulmasıyla ilgili bir toplantı yapılıyor.

Şemdinli olayları nedeniyle, Van Başsavcısı tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt sessizliğini bozdu. Orgeneral Büyükanıt bazı gazetelere verdiği demeçte, “bu nedenle yargılanmaktan gurur duyarım, üstelik çıkar o mahkemede avukatlığımı bizzat kendim yaparım” dedi.

Van Başsavcısı Ferhat Sarıkaya Şemdinli'deki olaylarla ilgili iddianamesinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'le suçladı. Başsavcılık, Orgeneral Büyükanıt'ın, hakkında müebbet hapis cezası istenen astsubay Ali Kaya için söylediği, "kendisini tanırım. iyi çocuktur" sözlerini, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs kapsamında değerlendirdi.

Van Cumhuriyet Başsavcı Sarıkaya iddianamesinde başka suçlamalarda da bulundu. Sarıkaya, 1997-2000 yılları arasında bölgede görev yapan Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında, “örgüt kurmak, sahte belge düzenlemek ve görevi kötüye kullanmak” iddialarıyla Genelkurmay tarafından soruşturma açılmasını istedi. Başsavcı, suçlamalarını Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ’ın Şemdinli Komisyonu’na verdiği ifadeye dayandırdı.

Genelkurmay Başkanlığı ise, bu iddianameden rahatsız. Savcılığın maksadını aştığını düşünen Genelkurmay, Büyükanıt’a suç duyurusu yapan başsavcı Ferhat Sarıkaya’yı, “görevinin sınırlarını aştığı” gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’na şikayeti ve hukuki yollara başvurmayı değerlendirmeye aldı.

Bu arada, bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve kuvvet komutanları Genelkurmay karargahında Orgeneral Büyükanıt hakkındaki iddianameyi görüşmek üzere toplandı. Genelkurmay Başkanlığı toplantıda bu olaya karşı nasıl bir tavır takınılacağı konusunda bir değerlendirme yapıyor.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ise iddianamesi henüz resmi yollardan Genelkurmay Karargahı’na ulaşmadı. İddianamenin ulaşmasının ardından, Genelkurmay’daki hukuki sürecin başlaması bekleniyor. Orgeneral Hilmi Özkök’ün Yaşar Büyükanıt’la ilgili bir soruşturma izni verip vermeyeceği konusu ise büyük ihtimalle bu sürecin tamamlanmasından sonra netleşecek. Öte yandan, bugün Başbakan Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’le konuyla ilgili bir görüşme yapması bekleniyor.

Birçok gazete ve televizyon haberlerinde, Van Cumhuriyet başsavcının Orgeneral Büyükanıt hakkında yaptığı suç duyurusunun hukuki olmadığı siyasi olduğu yorumuna yer veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ise konuyu çok ciddiye aldığı belirtiliyor.

Geçen yıl Kasım ayında Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde eski PKK üyesi olduğu bildirilen bir kişiye ait kitapçıya bombalı saldırı düzenlenmiş, olaydan sonra birçok protesto gösterisi yapılmıştı. Saldırının Türk güvenlik güçleri tarafından düzenlendiği iddia edilmişti. Olayların yaşandığı 9 Kasım 2005 günü bir kişi, 15 Kasım 2005 tarihinde ise Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yapılan protesto gösterilerinde çıkan olaylarda üç kişi hayatını kaybetmişti.

XS
SM
MD
LG