Erişilebilirlik

Caferi Ankara'da


Ankara bugün Irak Başbakanı İbrahim Caferi’yi ağırlıyor. Caferi, Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, ziyaretinin amacının iki ülke ilişkilerini geliştirmek olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bugün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Caferi’yle yapacağı görüşmede Türkiye’nin ülkedeki gerginlikten duyduğu kaygıyı dile getireceğini söyledi.

Irak’taki Şii-Sünni gerginliğinden kaygı duyan Türkiye bugün Irak Başbakanı İbrahim Caferi yi ağırlıyor. Caferi Ankara’da sırasıyla, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le görüşecek.

Ankara’ya gelişinde Esenboğa havaalanında kısa bir açıklama yapan Caferi, ziyaretinin amacının iki ülke ilişkilerini geliştirmek olduğunu söyledi. Irak Başbakanı ayrıca Irak'ın su, enerji ve ulaştırma gibi alanlarda önemli sorunları bulunduğunu belirtti ve bu sorunların aşılmasında Türkiye'den yardım almak istediklerini bildirdi. Irak Başbakanı Caferi’ye Ankara ziyaretinde Irak Başbakan Yardımcısı Ahmet Çelebi, Ulaştırma ve Elektrik Bakanları da eşlik ediyor.

Caferi’yle yapılacak görüşmelerde, Irak ta etnik çatışmaların fayda getirmeyeceği ve ülkedeki sorunun barış yoluyla çözülmesi gerektiği mesajı verilecek. Türkiye’nin ayrıca, ülkedeki mezhep çatışmalarının sürmesinin bölge ülkelerinin müdahalesine neden olabileceği uyarısını yapması da bekleniyor.

Bu sabah partisinin Meclis grup toplantısında, Irak’taki olayları değerlendiren ve Caferi’yle yapacağı görüşmeye de değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkedeki şiddet ve çatışma ortamının bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini söyledi ve uluslar arası toplumu barışın sağlanması için Irak’a yardım etmeye çağırdı. “Son günlerde Irak’ta kışkırtılan mezhep çatışması bitmezse bundan herkes zarar görür” diyen Başbakan, ülkede barışın sağlanması gerektiğini konuşmasında birçok kez vurguladı.

Türkiye’nin zor günlerinde Irak’ın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini de belirten Erdoğan, Türkiye’nin Irak’la ilgili önem verdiği beş unsur olduğunu söyledi. Tayyip Erdoğan bunları ise, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin tüm Irak halkına ait olması, etnik ve mezhebi unsurların birbirleri üzerinde egemenlik sağlamaması ve Kerkük’ün özel statüye sahip olması olarak sıraladı.

Başbakan Erdoğan Ankara’ya gelen Irak’lı meslektaşı İbrahim Caferi’yle yapacağı görüşmede is,e Irak’ın son durumunu dinleme fırsatı bulacaklarını ve Türkiye’nin bundan sonraki süreçte Irak ta neler yapabileceğini konuşacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, “Türkiye, Irak’ta kalıcı barış ve demokrasi için üzerine düşeni yapmaya devam edecek, bundan kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek sözlerine son verdi.

Irak Başbakanı İbrahim Caferi’nin Ankara ziyareti Irak’ta çıkan Şii-Sünni gerginliğinden önce planlandı. Caferi’nin bugünkü temaslarının ardından yarın sabah Ankara’dan ayrılması bekleniyor. Caferi’nin ardından ise Şii lider Mukteda Es Sadr’ın önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi öngörülüyor.

Irak'taki gelişmeleri yakından izleyen Ankara, ülkedeki Şii- Sünni gerginliğinin bir an önce sona erdirilmesini, bu sağlandıktan sonra hükümet kurma çalışmalarına hız verilerek, merkezi yönetimi güçlendirecek bir milli birlik hükümetinin kurulmasını ve anayasal sürecin kısa sürede tamamlanmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG