Erişilebilirlik

Caferi'nin Ankara Temasları Sürüyor


Irak’ta Şii-Sünni gerginliği sürerken bugün Ankara Irak Başbakanı İbrahim Caferi’yi ağırladı. Ülkedeki bu gerginlikten önce planlanan Caferi’nin Ankara temasları yoğun geçti. Irak Başbakanı bugün beraberindeki heyetle birlikte Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’le görüştü ayrıca, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul edildi.

Yaklaşık 40 dakika süren Erdoğan-Caferi görüşmesinin ardından her iki başbakan da açıklama yaptılar. Irak Başbakanı Caferi, Irak’ın tanıklık ettiği olayların maksatlı terör faaliyetleri olduğunu söyledi ve Irak’ın dışından ülkedeki süreci hazmedemeyenlerin bu saldırıları yaptıklarını ifade etti. Terör olaylarının hükümeti kurma çalışmalarını ve siyasi süreci olumsuz yönde etkilemeyeceğini de söyleyen Irak Başbakanı, geniş tabanlı bir hükümet kurmak için çaba sarf ettiklerini belirtti. İbrahim Caferi, Irak halkının ülkedeki olayların kışkırtma amaçlı çıkarıldığının farkında olduğunu ve saldırıların halkın kenetlenmesini sağladığını da sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan ise, Irak’ta terör örgütlerinin amaçlarına ulaşmamaları için gerek siyasi gerekse dini yönetim odaklarının teröre karşı ortak hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Irak’ta seçimi gölgelemek isteyen bir sürecin görüldüğünü de ifade eden Tayyip Erdoğan, olayların kışkırtma amaçlı çıkarıldığını belirtti. Terör odaklarının atmış olduğu bu adımın Irak'ta bir mezhep çatışması olarak gösterilmek istendiğini de kaydeden Erdoğan, ''Hiçbir Sünni kalkıp da Ehlibeyt Türbesi'ni bombalama girişiminde bulunmaz. Bu mümkün gözükmüyor'' diye konuştu.

Irak Başbakanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından ise beraberindeki bakanlarla birlikte çalışma yemeğine katıldı. Bu çalışma yemeğine katılan heyette bulunan Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı, AKP Antalya milletvekili Mehmet Dülger radyomuza yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi. Dülger ziyaretin danışma amaçlı olduğunu ve Irak Başbakanı’nın ülkede artan gerilim konusunda Türkiye den tavsiyeler almak için geldiğini söyledi.

Irak’ın Şii Başbakanı Caferi nin Ankara ziyaretine Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’den sert tepki geldi. Talabani Caferi’nin Ankara ziyaretinde yapacağı anlaşmaların Bağdat’ı bağlamayacağını söyledi ve ziyaretin kendilerinden habersiz yapıldığını iddia etti.

Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, Talabani’nin bu tepkisini Kürtlerin, Türkiye ile Şiilerin yakınlaşmasından duyduğu endişeye bağladı.

Amerika ise, Türkiye’nin Irak’a yönelik çabalarını destekliyor. Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin daha iyi bir gelecek için Irak halkına yardım ettiğini, özellikle Irak'taki siyasi sürece bütün etnik grupların ve mezheplerin geniş katılımını teşvik yolunda önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Wilson ayrıca, Türkiye’nin Irak’ta geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını kolaylaştırmak için çalıştığını kaydetti.

Irak Başbakanı Caferi’nin bugünkü temaslarının ardından yarın sabah Ankara’dan ayrılması bekleniyor. Caferi’nin ardından ise Şii lider Mukteda Es Sadr’ın önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi öngörülüyor.
XS
SM
MD
LG