Erişilebilirlik

Türkiye'de 12 Kuş Gribi Vakası


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan bu sabah yaptığı açıklamada, Türkiye’de 5 kişide daha kuş giribi virüsünün tespit edildiğini bildirdi.

Böylece Ankara’da üç, Van’da beş, Kastamonu’da iki, Çorum ve Samsun’da birer kişi olmak üzere toplam 12 kişi de kuş gribi virüsü tespit edilmiş oldu.

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde ise dün 5 ve 2 yaşlarında iki çocukta ve Sincan’da 65 yaşındaki Mustafa Çankar da H5N1 olarak bilinen kuş gribi virüsüne rastlandı. Ankara Numune Hastanesi enfeksiyon hastalıkları klinik şefi doçent doktor Hürrem Bodur, Mustafa Çankar’ın virüs tespit edilen ancak hastalık ortaya çıkmayan ilk vaka olduğunu söyledi. Bodur, 65 yaşındaki Çankar’ın bir hafta daha gözlem altında tutulacağını açıkladı. İlçede kanatlı hayvanların itlaf çalışmaları sürüyor. İstanbul’da ise kuş gribine yakalan kişi yok, ancak İstanbul Valisi Muammer Güler ilde önlemler alındığını söyledi.

Türkiye’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri ise, hem Van’da hem de Doğu Bayazıt’taki çalışmalarını sürdürüyor.Dün Van’da açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Ofisi’nin Bulaşıcı Hastalıklar Danışmanı Guenael Rodier, önerilerinin canlı ya da ölmüş kanatlı hayvanlarla temastan kaçınılması olduğunu söyledi.

Sorunun yerel olmadığını Dünya Sağlık Örgütü’nün bunu küresel bir sorun olarak değerlendirdiğini ifade eden Rodier, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Türk hükümetinin bu süreci nasıl yönettiğine ilişkin bir soruya yönetimin çok iyi yapıldığını söyleyerek cevap verdi ve “Dünya Sağlık Örgütü işin başında Türkiye’ye davet edilerek, şeffaflık uygulanmış ve bütün kayıtlar erişime açılmıştır” dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise bu sabah yaptığı açıklamada, Türkiye’de kuş giribine müdahelede geç kalındığı iddialarını yalanladı.

Bugüne kadar dünyada toplam 142 kişinin H5N1 virüsü nedeniyle kuş gribine yakalandığı bildiriliyor. Türkiye’den önce bu vakalar, Vietnam, Tayland, Kamboçya, Endonezya ve Çin’de görüldü. Bu 142 kişiden 74’ü, hastalık nedeniyle öldü.

Türkiye’de ise şimdiye kadar kuş gribinden üç kişi hayatını kaybetti. Van’da, Koçyiğit ailesinden Mehmet Ali ve Fatma Koçyiğit kardeşler kuş gribinden yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığı, ölen üçüncü kardeş Hülya Koçyiğit’in ise kuş gribi testlerinin negatif çıktığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG