Erişilebilirlik

‘Virüsün İnsandan İnsana Bulaşma Belirtisi Yok’


Türkiye’de üç kardeşin kuş gribinden ölmesi ve iki çocukta daha hastalığa rastlanmasından sonra Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın insandan insana bulaştığı yolunda bir belirti görülmediğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Cenevre’de yapılan açıklamada kuş gribinin Doğu Asya’dan dünyanın başka yerlerine yayılmasından kaygı duyulduğu belirtildi. Ancak Amerika’nın Sesi muhabirine bilgi veren örgüt sözcüsü Maria Cheng, hastalığın, uzmanların korktuğu gibi insandan insana bulaştığını gösteren bir belirtiye rastlanmadığını söyledi. Sözcü şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar, virüsün insanlar arasında bulaşır duruma geldiğini gösteren bir gelişme olmadı. Hastalığın yayılma şeklinin değişmediğini görüyoruz. Ancak henüz elimizde fazla bilgi yok. Durumu çok ciddi olarak görüyoruz ve en kısa zamanda bilgi edinmek için çalışıyoruz.”

Doğubeyazıt’ta Koçyiğit ailesinin üç çocuğunun da kuş gribinden öldükleri İngiltere'de yapılan laboratuvar testleri sonunda kesinleşti. Önce 14 yaşındaki Mehmet (Muhammet) Ali Koçyiğit, daha sonra 15 yaşındaki Fatma ve son olarak da 11 yaşındaki Hülya Koçyiğit, kaldırıldıkları Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Hastanesi'nde ölmüşlerdi.

Türk yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, çocukların, hastalık taşıyan tavuklarla yakın temas sonucu hastalandıklarını belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara’da yapılan açıklamada, yine Doğubeyazıt’ta bir başka ailenin 5 ve 8 yaşlarındaki çocuklarının kuş gribi belirtileri göstererek hastanede tedavi altına alındığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Maria Cheng, örgütün gönderdiği uzmanlar ekibinin Ankara’da bulunduğunu ve ölümlerin meydana geldiği bölgeye gitmek için beklediğini söyledi. Sözcü, “Uzmanlar, hastalığın bulaşması konusunda geniş kapsamlı epidemiyoloji araştırması için yerel görevlilere yardım edecekler. Bu şekilde, hastalığın insanlara tam olarak nasıl bulaştığını ve risk faktörlerini anlamaya çalışacağız. Ayrıca yayılmayı önlemek ve virüs aldığı sanılan bireylerin tedavisi konusundaki çalışmalara katkıda bulunacağız,” dedi.

Bugüne kadar dünyada toplam 142 kişinin H5N1 virüsü nedeniyle kuş gribine yakalandığı bildiriliyor. Türkiye’den önce bu vakalar, Vietnam, Tayland, Kamboçya, Endonezya ve Çin’de görüldü. Bu 142 kişiden 74’ü, hastalık nedeniyle öldü. Türkiye’de hastalanan kümes hayvanlarının, kuş gribi virüsünü, Asya’dan geçen yıl göçeden göçmen kuşlardan aldığı sanılıyor.

Bu arada bulaşıcı hastalıklar konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan, Amerika Allerjik ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Doktor Anthony Fauci, insanlarla hastalıklı kanatlı hayvanlar arasında çok yakın temasın bulunduğu yerlerde kuş gribinin insanlara bulaşmasının şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Fauci, gerek Türkiye’deki son kuş gribi vakalarında gerekse Güneydoğu Asya ülkelerinde görülen benzeri durumlarda, hastalığa yakalanan insanların tavuk gibi, hastalık kapmış kanatlı hayvanlarla yakın temasın sözkonusu olduğunu belirtti.

Doktor Fauci, hastalıklı hayvanların özellikle dışkılama yoluyla virüsü kolayca yaydıklarını söyledi; hastalık nedeniyle ölen, hastalık şüphesiyle imha edilen ya da kesilen hayvanların organlarıyla doğrudan temasın önlenmesi gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG