Erişilebilirlik

Deprem Bölgesinde Yardım Çalışmaları Sürüyor


7 virgül 6 büyüklüğündeki depremde 30 binden fazla kişinin öldüğü Pakistan’a yardım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Uluslararası yardım kuruluşları ilk belirlemelere göre en az 120 bin kişinin evsiz kaldığını, bu rakamın 4 milyona kadar çıkmasının mümkün olduğunu bildirdi.

Haftasonunda meydana gelen Güney Asya’daki son 100 yılın en şiddetli depreminden Hindistan da etkilendi. Bu ülkede ölenlerin sayısının ise 900 civarında olduğu sanılıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, örgütün tüm birimlerinden depremzedelere yardım etmelerini istediğini söyledi. Birleşmiş Milletler’e bağlı Çocuk Fonu UNICEF de ilk aşamada depremde zarar gören çocuk ve aileleri için 20 milyon Dolar'lık yandım yapılacağını açıkladı. UNICEF, depremde yaşamını yitiren her beş kişiden birinin çocuk olduğunu açıkladı. Depremde ölenlerin yarısına yakın kısmı ise 18 yaşından küçük.

Birçok ülke de Pakistan’a yardım ekipleri ve kurtarma helikopterleri gönderiyor. NATO üyesi ülkeler de Brüksel’de toplandı. Toplantıda Afganistan’daki barış gücü kuvvetlerinin Pakistan’daki depremzedelere nasıl yardım edebileceği konusu ele alındı.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü ilk etapta 100 bini aşkın kişiye yiyecek ve barınacak yer sağlayacağını duyurdu. Dünya Bankası 20, Asya kalkınma Bankası 10, Avrupa Birliği ile Avustralya’da 4’er milyon Dolar yardım yapacaklarını açıkladı.

Amerika da Pakistan’a 50 milyon Dolar, helikopter ve askeri kargo uçakları gönderiyor. Su, yiyecek, ilaç ve battaniye taşıyan ilk kargo uçaklarının Pakistan’a ulaştığı bildiriliyor. Beyaz Saray, toplam beş kargo uçağıyla yardım malzemesi gönderileceğini açıkladı. Amerika, Afganistan’da konuşlandırdığı 8 helikopteri de deprem bölgesine gönderiyor.

Çin, Japonya ve Türkiye de Pakistan’a ilk yardım ekipleri gönderdi.

Öte yandan depremden en fazla zarar gören Muzafferabad kentinde, esnafın, dükkanları yağmalamaya çalışan depremzedelerle çatıştığı görüldü.

Pakistan’da kurtarma ve yardım çalışmaları sürerken, depremde ölenlerin sayısının artmasından kaygı duyuluyor. Ulaşım ciddi bir sorun ve bu çalışmaları geciktiriyor, aksatıyor. Fuat Kozluklu, deprem bölgesinde bulunan Pakistanlı gazeteci Fakhur el Rahman’la konuştu. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.
XS
SM
MD
LG