Erişilebilirlik

Keşmir Depreminde Bin'den Fazla Ölü


Pakistan Keşmiri'nde bu sabah meydana gelen 7.6 şiddetindeki deprem, Pakistan'da en az bin kişinin ölümüne neden oldu. Keşmir'in Hint kesiminde de en az 200 kişinin öldüğü bildiriliyor. Pakistan askeri yetkilileri hasarın çok ağır olduğunu, bazı köylerin depremin yolaçtığı toprak kaymaları nedeniyle tamamen toprak altında kaldığını söylüyor.

Merkez üssünün, Keşmir'in Pakistan'ın kontrolundaki kesiminde, Pakistan-Hindistan sınırı yakınında olduğu bildirilen deprem, Afganistan ve Hindistan'da da hissedildi. Kabil ve Yeni Delhi'de birçok kişinin panik içinde sokaklara fırladığı görüldü.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yıkılan apartmanların enkazı altında arama ve kurtarma çalışmaları başladı.

Pakistan İçişleri Bakanı Aftab Sherpao, ülkenin kuzey bölgelerinde depremin yolaçtığı toprak kaymaları nedeniyle bazı köylerin yokolduğunu söyledi. Bakan, Pakistan'daki kayıpların "çok ağır" olabileceğini belirtti.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in bir sözcüsü de Pakistan'da ölü sayısının binleri bulabileceğini söyledi.

Devlet Başkanı Müşerref ve Başbakan Şevket Aziz, Pakistan ordusuna deprem bölgelerinde yardım çalışmalarına başlaması için emir verdi ve Pakistan halkını sakin olmaya çağırdı.

Keşmir'in Hint kesiminde de İslamcı ayaklanma hareketini bastırmak için görev yapan Hint askeri birlikleri yüzlerce gönüllünün desteğinde yardım ve kurtarma çalışmalarına öncülük ediyor. Depremde Pakistan ve Hindistan kontrol bölgeleri arasındaki ateş-kes hattı yakınında bir mevzinin çökmesi en az 20 Hintli askerin ölümüne neden oldu.

Bölgede uzak köylere ulaşıldıkça ve haberleşme hatları yeniden kuruldukça ölü sayısının artmasından kaygı duyuluyor.

Keşmir depremi, Keşmir sorununu yıllardır çözemeyen Hindistan'la Pakistan arasında bir diyalog kapısı açmış gibi görünüyor. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Pakistan Devlet Başkanı Müşerref'e bir mesaj göndererek yardım önerisinde bulundu.

Türkiye Yardım Gönderiyor

Bu arada Türkiye'nin, Pakistan'a deprem felaketzelerine yardım amacıyla bir tıp ekibi ve yardım malzemeleri göndereceği açıklandı. Dışişleri Bakanlığı ve Kızılay Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalara göre, sağlık yardım ekibi ve tıbbi malzemeleri taşıyan bir özel uçak Pakistan'a gitti.

Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği'nden Başkatip Asip Kaya deprem sonrası durum hakkında radyomuza bilgi verdi.

Söyleşiyi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz...



XS
SM
MD
LG