Erişilebilirlik

Almanya Seçimlerinde 'Heyecan Dorukta'


Pazar günü yapılacak seçimler, savaş sonrası Alman tarihinin en ilginç seçimleri olarak tanımlanıyor.

Almanların alışık olmadığı bir şekilde zamanından bir yıl önce düzenlenen bu erken genel seçimlerle ülkenin, içinde bulunduğu ekonomik ve toplusal krize bir çözüm bulunması umut ediliyor.

Almanya’nın en önemli sorunu işsizlik. Partilerin kampanyalarında öne çıkan unsurlar da işsizlikle mücadele, ekonomik büyümenin sağlanması, eğitim, çevre ve dış politikadaki gelişmeler.

Şu an iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti SPD döneminde işsiz sayısının 5 milyonu bulması muhalefet partilerine büyük avantaj sağlarken, iktidar partisi SPD işsizliğe gerekçe olarak küresel durgunluğu ve iki Almanya’nın birleşmesini gösteriyor.

Muhafazakar Birlik Parti'lerinin adayı Merkel ise, Almanya’nın elindeki fırsatları kullanamadığını ve Sosyal Demokratlar yüzünden dünyadaki saygınlığını yitirdiğini söyleyerek, ülkeyi eski günlerine döndürme sözü veriyor.

Bu arada Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı tavrını da popülist söylemlerle gündeme getiren Merkel’in partisi, seçimlerden birinci parti olarak çıkacağa benziyor. En son kamuoyu araştırmalarına göre, birlik partileri oyların yüzde 43’ünü alacak, Sosyal Demokratlar ise yüzde 32sini. Ancak bu iki sonuç da Yeşiller, Liberaller yada Sol Partinin katılımıyla oluşacak koalısyon olanakları için yetersiz.

Bu arada halkın yüzde 25'i seçimlere bu kadar kısa bir süre kala halen hangi partiye oy vereceğini belirlemiş değil, başka bir deyişle kararsız. Bu yüzden ve seçimlerin başa baş geçecek olduğunun ortaya çıkması, partilerin yazılı olmayan bir yasayı çiğneyerek seçim günü sandıklar kapanana kadar seçim propagandasını sürdürmelerine yol açıyor.

Almanyalı Türkler ise gerçi seçim tercihlerini olumlu Türkiye politikası yüzünden Sosyaldemokratlardan yana yapıyorlar, ancak genel eğilim hükümetin değişeceği yönünde.

2002 secimlerinde şu anki Kırmızı-Yeşil koalisyon, son anda yaklaşık 6 bin oy farkla seçimi kazanmıştı. 600 bini Türk asıllı toplam 60 milyon seçmende heyecan artık tam anlamıyla dorukta.

XS
SM
MD
LG