Erişilebilirlik

Almanya'da Seçim Öncesi Son Durum


Almanya'da erken genel seçime bir gün kala, siyasi partilerin kararsız seçmeni kazanma çabaları bugün de devam etti.

Seçim sonucunu çok az bir farkın belirleyeceğini ve şu anda görünen düğümü belki kararsızların tercihlerinin çözebileceğini düşünen siyasi partiler, bundan önceki seçimlerde normal olarak Cuma akşamı sona erdirdikleri seçim kampanyalarını bu defa son ana kadar devam ettirme kararı aldılar.

Nitekim sosyal demokrat başbakan SPD’li Schröder, dün akşam Berlin´de halka hitap ettikten sonra, bugün de Almanya’nın finans merkezi Frankfurt'ta program dışı bir miting yaptı. Schröder konuşmalarında, muhafazakarların başbakan adayı Merkel´in planladığı yeni vergi sisteminin ülkedeki fakirliği katlayarak çoğaltacağını iddia etti.

Schröder ayrıca Merkel’in 2003 yılında Irak Savaşı’na karşı çıkmadığını, dış politikadan anlamadığını ve bu yüzden de Türkiye politikasının da tehlikeli ve yanlış olduğu görüşünü savundu.

Hıristiyan Birlik Partileri'nin başbakan adayı Merkel ise son konuşmalarında Schröder'in marksist eğilimli Sol Partiyle koalisyon yapacağı tehdidinde bulundu, ayrıca SPD’nin hükümette kalması durumunda sosyal güvenlik harcamalarında eşi benzeri görülmemiş bir kısıntı planladığını iddia etti. Evet, son zamanların en çekişmelisi olarak tanımlanan bu seçim öncesinde Almanya’nın ortaya koyduğu tablo gerçekten pek iç açıcı değil....beş milyon işsiz, ülke ekonomisinin düşük büyüme hızı, devlet borçları, ayrıca aile, sağlık ve eğitim alanlarında çözüm bekleyen sayısız sorun.

Yarın sandığa gidecek 600 bine yakını Türk asıllı toplam 61 milyon 900 bin seçmen Federal Parlamentoyu belirlerken, aynı zamanda bu sorunları hangi partinin tam anlamıyla çözebileceği konusunda tam ikna olmuş gibi gözükmüyor.

Bugünkü son kamuoyu yoklamaları da, toplam 25 siyasi parti ve grubun katılacağı seçimlerden başa baş bir sonuç çıkacağını gösteriyor. Buna göre, ne Hıristiyan Demokratlar ile Liberaller nede Sosyal demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti koalisyon için gerekli çoğunluğu sağlayamıyor, her iki tarafta toplam yüzde 48de takılıyor.

Seçime katılımın çok yüksek olması bekleniyor, hatta yüzde 80'i geçerek rekor kırması bekleniyor. Seçim sandıkları yarın sabah Almanya saatiyle 08.00'den aksam 18.00'e kadar açık kalacak. 32,2 milyonu kadınlardan, 29,7 milyonu da erkeklerden oluşan seçmenlerin tercihlerinin ne ve nasıl olduğuyla ilgili ilk tahmin ve sayılar ise, sandıklar kapandıktan sonraki yarım saat içinde açıklanacak.

XS
SM
MD
LG