Erişilebilirlik

Soykırım Tasarıları Kongre Komisyonu’nda


ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin iki ayrı karar tasarısını ele alıyor.

Tasarılardan biri ‘1915-1923 Yılları Arasındaki Ermeni Soykırımını Anma Kararı’ başlığını taşıyor ve Türkiye Cumhuriyeti’ni, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ermeni Soykırımı’ndaki sorumluluğunu kabul etmeye ve Ermenistan’la yakınlaşma yönünde adımlar atmaya çağırıyor. Aynı tasarıda Türkiye’nin beklentileri karşılaması halinde Avrupa Birliği’ne girmesinin ABD tarafından destekleneceği de belirtiliyor.

Diğer tasarıda ise Amerikan Başkanlarının, dış politikayı belirlerken, insan hakları ve etnik temizlik girişimleri konusundaki genel kaygıların yanısıra, “Amerikan kaynaklarında belgelenmiş olan Ermeni Soykırımını da dikkate alması” isteniyor.

Amerika’da yaşayan etnik Yunanlıların başlıca örgütlerinden biri olan Amerikan Helen Enstitüsü, AHI, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili iki karar tasarısını desteklediğini açıkladı. AHI tarafından, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Henry Hyde’a gönderilen mektupta Komisyonun her iki tasarıyı onaylaması istendi.

Amerika’daki Türk dernekleri ise üyelerini, Kongre üyelerine mektuplar yazarak, tasarıların reddedilmesini istemeye çağırdı.

Türk ve Amerikan şirketlerini biraraya getiren Türk-Amerikan Konseyi, ATC’nin başkanı ve eski Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanlarından Emekli Orgeneral Brent Scowcroft, geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’a bir mektup yazarak Ermeni soykırı tasarılarının Kongre gündeminden çıkarılmasını istedi. Scowcroft, tasarıların onaylanması halinde Türk-Amerikan ilişkilerinin büyük zarar göreceğini belirtti.

Tasarıların komisyondan geçerek Meclis Genel Kurulu’na sevkedilmesi “kuvvetli ihtimal” olarak görülüyor.

XS
SM
MD
LG