Erişilebilirlik

'Ermeni Tasarısı Amerikan Çıkarlarına Aykırı'


Washington’daki Türk-Amerikan Konseyi’nin Başkanı Brent Scowcroft, Kongre gündeminde bulunan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili karar tasarısının Amerika’nın çıkarlarına aykırı olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray eski ulusal güvenlik danışmanı emekli orgeneral Scowcroft, Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’a gönderdiği mektupta Meclis’te önümüzdeki günlerde gündeme getirilmesi beklenen ve Türkiye’yi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Ermenilere soykırım yapıldığını kabul etmeye çağıran tasarıyı tartışmaya açmanın yol açacağı zararları saydı.

Scowcroft, böyle bir durumda Amerika’nın Türkiye’yle ortak stratejik çıkarları yönünde adım atmasının zorlacağını, ayrıca Türk-Amerikan Konseyi’ne üye olan Amerikan şirketlerinin Türkiye’yle olan iş ilişkilerinin tehlikeye gireceğini belirtti.

Emekli orgeneral Scowcroft, bu yıl başlarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a gönderilen ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için atılabilecek adımları dile getiren mektubu hatırlatarak, Dennis Hastert’tan bu mektubu dikkate almasını istedi.

Scowcroft, Türkiye’nin, Amerika için önemli stratejik çıkar alanları olan Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanların tam ortasında yeraldığını, “soykırım” ifadesinin dikkatsizce kullanılmasının bu çıkarları tehlikeye sokacağını belirtti.

Türk Amerikan Konseyi Başkanı Brent Scowcroft, Temsilciler Meclisi Başkanı Hastert’ı, soykırım iddialarıyla ilgili tasarının gündeme getirilip tartışılmasına karşı çıkmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG